Bakos István: Krisztus teste és vére

Találkozás

Az MMA kiállítása az 52. Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére

Találkozás címmel kortárs művészeti kiállítás nyílt szeptember 1-jén este a Vigadó Galériában. A Magyar Művészeti Akadémia képző-, fotó- valamint iparművészeti alkotásokat felvonultató tárlata a közelgő 52. Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódik. A kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan lehet XXI. századi szemlélettel ábrázolni az eucharisztikus témakört. Az alkotások, körbejárva a témát, izgalmas, művészi válaszokat adnak, továbbá egy kis megállásra, befelé fordulásra, elgondolkodásra késztetnek, hogyan is élünk, mi a fontos, a lényeges az életünkben.
2021. szeptember 2.

A Magyar Nemzeti Múzeumban látható az Apponyi Albertről készült festmény

Elkészült a restaurálása, így május 21-től június 14-ig már a nagyközönség is láthatja a Magyar Nemzeti Múzeum kamaratárlatán a gróf Apponyi Albertről (1846–1933) készült különleges alakú festményt, amely a híres "trianoni szónokot" az Országház pulpitusán ábrázolja. A festmény restaurálásának és díszkeret-rekonstrukciójának ötlete 2020-ban, a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójához közeledve merült fel. Megvalósulását a Magyar Művészeti Akadémia támogatása és a Trianon Kutató Intézet Közhasznú Alapítvány közreműködése tette lehetővé. A kép Országh Borbála festő-restaurátor művész, a díszkeret a Tokaji Képkeret Kft. munkáját dicséri.

2021. május 21.

NEK2020 – Az MMA szabadtéri tárlata Székesfehérváron

A tavalyi évről idén szeptemberre halasztott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus felvezetéseként különleges szabadtéri tárlattal készült Székesfehérvárra a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata. A kiállítók viharálló installációkat készítettek, melyeken olyan grafikák, plasztikák, digitális munkák, festményrészletek kapnak helyet, melyek a katolikus világtalálkozó üzenetét hordozzák.

2021. május 20.

Erdély – Ég és föld között

„Erdély – Ég és föld között" címmel mutat be egy új, négyrészes ismeretterjesztő sorozatot a Duna Televízió a pünkösdi hosszúhétvégén, május 21–24. között. A produkciót a Magyarországon is sikeres „madártávlatból" sorozatok mintájára, egy drónra szerelt nagyfelbontású kamerával forgatták. Három évig készítették az alkotók, több mint húszezer kilométert megtéve, száznál is több legendás erdélyi helyszínt bejárva. A sorozat a Médiatanács Magyar Mecenatúra Programja, valamint a Magyar Művészet Akadémia támogatásával készült. Rendezője Bárány Krisztián és Takó Sándor, az MMA ösztöndíjasa, társproducere Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára. A filmek narrátora Reviczky Gábor, Kossuth-díjas színművész, az MMA rendes tagja.

2021. május 20.

Haumann Péter 80 éves

Haumann Péter Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja – számos műfajban, társulatban és közegben sok-sok emlékezetes szerep alakítója – május 17-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját. Ebből az alkalomból kis összeállítással idézzük fel színészi pályájának legfontosabb állomásait.

2021. május 17.
Első Utolsó
// ]]>