Bakos István: Krisztus teste és vére

Találkozás

Az MMA kiállítása az 52. Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére

Találkozás címmel kortárs művészeti kiállítás nyílt szeptember 1-jén este a Vigadó Galériában. A Magyar Művészeti Akadémia képző-, fotó- valamint iparművészeti alkotásokat felvonultató tárlata a közelgő 52. Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódik. A kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan lehet XXI. századi szemlélettel ábrázolni az eucharisztikus témakört. Az alkotások, körbejárva a témát, izgalmas, művészi válaszokat adnak, továbbá egy kis megállásra, befelé fordulásra, elgondolkodásra késztetnek, hogyan is élünk, mi a fontos, a lényeges az életünkben.
2021. szeptember 2.

Színházi szerepek és Deszka Fesztivál Ráckevei Annával

Egészen furcsa tapasztalat a főpróba után több mint egy évvel bemutatni az előadást"


Ebben az évben rendhagyó módon tartották meg Debrecenben az MMA által is évről évre támogatott Deszka színházi fesztivált. A kortárs magyar dráma fesztiválján a Nagyerdei Stadionban fűre lépni is szabad volt: a küzdőtérről pléden fekve, babzsákokon, vagy székeken ülve nézhette meg a közönség az online térbe készült előadásokat. „A bizonytalan járványügyi helyzet miatt merült fel ez az ötlet, és szerintem nagyon jól bevált" – meséli az idei rendhagyó Deszka Fesztiválról Ráckevei Anna. A Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját a „Finálé" című előadásról, és Klütaimnesztra szerepéről is kérdeztük. (Kurucz Éva interjúja)

2021. június 29.

Kötet Szőnyi Erzsébet emlékére

Bemutatták a Szőnyi Erzsébet zeneszerző, karvezető, zenepedagógus, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja emlékére készült kötetet a Pesti Vigadóban. Szőnyi Erzsébet élete csaknem egy évszázadot ölel át, a 20. század zenei életének jelentős területét vezette át a 21. századba − mondta Márkusné Natter-Nád Klára, a kötet szerkesztője a bemutatón. Hozzátette: a könyv sok eseményt elevenít fel több oldalról megvilágítva, összefoglalva – mint egy kortörténeti dokumentum – az emlékezést pályatársak, tanítványok gazdagították. A kiadvány megjelenését a Magyar Művészeti Akadémia is támogatta. Köszöntőjében Vashegyi György, az MMA elnöke bejelentette: a Zeneművészeti Tagozat díját, amelyet évente két szeménynek szavazhatnak meg, Szőnyi Erzsébetről nevezik el.

2021. június 28.

Megnyílt a Schrammel-gyűjtemény Szombathelyen

2021. június 26-án, a Múzeumok Éjszakáján nyílt meg Szombathely új kulturális intézménye, a Savaria Múzeumhoz tartozó egykori Éva-malom, benne pedig Schrammel Imre állandó kiállítása. A Schrammel-gyűjtemény a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze elismeréssel kitüntetett keramikus iparművész, az MMA rendes tagja egész alkotói pályájának lenyomata. E napon tartották az MMA Kiadó gondozásában megjelent, róla szóló életműalbum bemutatóját is, amelyen a kiállítást megnyitó művészettörténész, a kötet szerkesztője, Wehner Tibor beszélgetett Schrammel Imrével, az esemény moderátora a könyv felelős szerkesztője Fejérvári Gergely volt. A közönség több tárlatvezetésen vehette birtokba az új múzeumi kiállítóhelyet.

2021. június 28.

Emlékülés Molnár Tamás filozófus születésének 100. évfordulóján

A Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem – Eötvös József Kutatóközpont – Molnár Tamás Kutatóintézet Molnár Tamás (1921–2010) Széchenyi-díjas filozófus, az MMA posztumusz tiszteleti tagja születésének 100. évfordulója alkalmából 2021. június 25-én emlékülést tartott a Pesti Vigadó Makovecz termében. Molnár ma a legtöbbek által ismert és olvasott, vitatott és továbbgondolt magyar anyanyelvű filozófus a világban, a jobboldali (konzervatív katolikus) gondolkodás meghatározó alakja. Az emlékülésen előadást tartott dr. Kucsera Tamás Gergely filozófus, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára – az emlékülés kezdeményezője és főszervezője –, valamint több kutató, dr. Frenyó Zoltán, dr. Molnár Attila Károly, dr. Pap Milán, dr. Pető Zoltán, dr. Turgonyi Zoltán is.

2021. június 28.
Első Utolsó
// ]]>