Marosi Miklós (1942–2021) ▪ fotó: Nyirkos Zsófia / MMA

Elhunyt Marosi Miklós, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke

Életének 79. évében elhunyt Marosi Miklós Széchenyi-díjas építész, a hazai középület-tervezés kiemelkedő alkotója, a magyarországi építész-közélet meghatározó személyisége, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke. A kortárs kórházépítészetben és a szállodatervezésben egyedi hangvételű munkái, az adott helyhez és igényekhez példamutató rugalmassággal, ugyanakkor szellemes megoldásokkal viszonyuló tervezői magatartása a hazai építészeti paletta egyik legegyénibb alkotójává emeli. A Magyar Művészeti Akadémia Marosi Miklóst saját halottjának tekinti.
2021. október 8.

125 éves a Kecskeméti Nemzeti Színház

A Magyar Művészeti Akadémia és a Kecskeméti Nemzeti Színház színháztörténeti kamarakiállítással tiszteleg a teátrum és annak története előtt. A tárlatot október 14-én Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere, Nagy Viktor színházi rendező, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője, valamint Cseke Péter direktor, az MMA rendes tagja nyitotta meg. A kiállítás 2022. január 23-ig tekinthető meg, a nagyszínházi előadások alkalmával. A kamarakiállítás egyes részei egy utazó tárlat részét is képezik, melyek 2022 januárjától az ország több színházában is megtekinthetőek lesznek. Az utolsó állomás a tervek szerint a 2022-ben 165 éves fennállását ünneplő Miskolci Nemzeti Színház lesz.

2021. október 15.

Esterházy Jánosról készített filmet Zsigmond Dezső

Triptichon, avagy Esterházy János szárnyasoltára címmel készített háromrészes történelmi dokumentumfilm-sorozatot Zsigmond Dezső rendező, Csányi János producer és Molnár Imre történész, a felvidéki mártír politikus életéről és keresztútjáról. A nácik és a kommunisták által egyaránt üldözött, szovjet gulágokon és csehszlovákiai börtönökben sínylődő Esterházy minden szenvedővel közösséget vállalva, zsidókat, lengyeleket, szlovákokat és cseheket bújtatott és menekített, miközben a szlovákiai magyar kisebbségért életét áldozta. Az öt országban forgatott, a magyar és lengyel közszolgálati televíziók koprodukciójában készült filmsorozat I. részét október 12-én, kedden 22 40-kor tűzi műsorára Duna Televízió.

2021. október 12.

Érintők és érintkezések

FEKETE GYÖRGY-EMLÉKKONFERENCIA

Konferenciát szervezett Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia néhai elnöke emlékezetére az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet a Széchenyi István Egyetemmel közösen, október 1-én a Győri Zsinagógában. A konferencia névadója, Fekete György, a nemzet művészeként is elismert belsőépítész, iparművész, szakíró és kultúrpolitikus gazdag alkotói életműve mellett több évtizeden át szolgálta a hazai kulturális közélet megújulását, a művészetek és művészek szellemi és társadalmi elismerését. Az eseményen felszólalt többek között dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára, Schrammel Imre, Szenes István és Dvorszky Hedvig akadémikusok, valamint Juhász Judit, az MMA szóvivője.

2021. október 5.

Az MMA Képzőművészeti Tagozatának díjazottjai VII.

Az MMA tagozatai évente két-két díjat adományoznak saját művészeti águk kiemelkedő képviselőjének, és 2019-től már négy ösztöndíjat a középgeneráció jeles alkotóművészeinek. A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata minden évben megrendezi az előző időszak ilyetén díjazottainak kiállítását a Vigadó Galériában. A mostani kamaratárlat a 2019–2020. évben Művészeti ösztöndíjban részesített Csontó Lajos, Ganczaugh Miklós†, Szentpétery Ádám, Szocska László képzőművészek, továbbá Maurits Ferenc és Nagy Árpád Pika, az MMA Képzőművészeti Tagozat 2019. évi díjazottjai munkáit mutatja be. A 2021. október 5-én nyílt kiállítás – melynek kurátora Abafáy-Deák Csillag művészeti író – november 7-ig látható a Pesti Vigadó V. szintjén.

2021. október 6.
Utolsó
// ]]>