fotó: MMA/Nyirő Simon

Életgazdagság

A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának kiállítása

Életgazdagság címmel látható november 23-ától a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának kiállítása a Pesti Vigadóban. A címadó gondolat Andrásfalvy Bertalantól származik, és jól tükrözi a néphagyományban gyökerező alkotóerőt. A kiállítás – a Pesti Vigadó kiállítótereinek sajátosságait is figyelembe véve – hármas tagozódású: az Isten – haza – család hármas egység köré szerveződik. Ennek megfelelően három jól elkülönülő, de egymásból következő és egymáshoz kapcsolódó térben rendezték el a magyar hagyományban gyökerező alkotásokat.
2022. november 23.
Tájékoztatás
Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a Magyar Művészeti Akadémia Titkárságánál 2022. december 22. napjától 2023. január 6. napjáig igazgatási szünet lesz, az ügyintézés szünetel!

2022. december 19-étől 2023. február 11-éig a Pesti Vigadó zárva tart! A Műcsarnok a téli időszakban hétfőnként és kedden sem fogad látogatókat!
Közérdekű adatok

ÉPÍTÉSZET LIGETE
ÉPÍTÉSZETI TERVPÁLYÁZAT

A pályázat eredménye

Pályázatok

LANTOS MÚZEUM PÉCS 2022"

Beadási határidő: 2022. december 12.

AZ MMA-22-P
MŰVÉSZETI PROGRAM PÁLYÁZAT DÖNTÉSI LISTÁJA

Elszámolási segédletek

A linkre kattintva elérhető a pályázati rendszer: tamogatas.mma.hu

Magyar Művészet folyóirat

Hírlevél

Stációk — Lovas Ilona emlékkiállítása

Lovas Ilona Stációk című, háromtermes emlékkiállítása kurátori kísérlet az életmű rekonstruálására a hetvenes évek közepétől az utolsó évekig. Az MMA néhai tagja a hagyományos textil-kompozícióktól eltávolodó, a tradicionális textilművészeti műformákkal, anyagokkal és technikákkal szakító, az ún. iparművészet és képzőművészet határait elmosó munkákat alkotott. Művei természetes, gyakran organikus anyagokat (víz, fű, papír, marhabél, ostya) feldolgozó objektek, environmentek, installációk. A 2000-es évektől munkásságában új médiumok és új műformák jelentek meg: a fotó, a videó, a videóinstalláció, a performansz. A kiállítás 2023. február 12-ig látogatható a Magyar Művészeti Akadémia intézményében, a Műcsarnokban.

2022. december 8.

A világot újjáteremtő képzelet

Érzékelés, látomás, indulat – Veress Sándor László művészeti írásai, alkotásai egyetlen kötetben


„A művészet nem lehet más, mint a megváltás drámájának kifejezése, még akkor is, ha az alkotója nem tud róla" – olvashatjuk a Veress Sándor László festőművész, az MMA rendes tagja életművét bemutató új kötetben Feledy Balázs tollából. Ez a gondolat is megmutatja, hogy a lapokon a művész alkotásai mellett a legbensőbb, olvasmányos, igényes formában papírra vetett gondolataival is találkozhat az olvasó. November végén az MMA Kiadó gondozásában megjelent kötettel is köszöntötte akadémikustársát a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata, ma pedig kiállítás is nyílik, ahol megcsodálhatjuk munkáit.

2022. december 7.

Molnár Vilmos Kőrösi Csoma Sándor csodálatos cselekedetei – Rendhagyó legendárium című kötete lett Az Év Legjobb Könyve 2022-ben

Molnár Vilmos Kőrösi Csoma Sándor csodálatos cselekedetei – Rendhagyó legendárium című kötete kapta a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának az év legjobb könyvét elismerő díját. A 2022-es Könyv Nívódíjat Jánosi Zoltán Antigoné gyűrűi – Kézjelek Kreón árnyékára című tanulmánykötete, Medvigy Endre Népiség, Erdély, Trianon című tanulmánykötete, Szakonyi Károly A csend napjai című kisregénye és Visky András Kitelepítés című regénye nyerte el. A díjakat hagyományosan a tagozat Élőfolyóirat-sorozat estjén adják át, ezúttal december 5-én a Magyar Művészeti Akadémia irodaházában.

2022. december 5.

Átadták a Magyar Művészeti Akadémia Elismerő Okleveleit

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, és Farkas Ádám elnökségi tag, az MMA Oktatási, Képzési és Tudományos Bizottságának elnöke december 5-én az MMA irodaházában elismerő okleveleket adott át a művészetoktatásban kimagasló teljesítményt elért pedagógusok, közösségek, intézmények részére. A művészetoktatás területén nyújtott kimagasló teljesítményéért összesen három pedagógus, valamint két alkotóműhely kapott oktatási elismerést.
Pedagógus kategóriában dr. Acél Zsolt piarista szerzetes, gimnáziumi tanár; művésztanár kategóriában Péterffy András, Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, producer, egyetemi tanár; művészetpedagógiai kutató kategóriában dr. Széll Rita kutatótanár, egyetemi oktató; közösség díjkategóriában a Psalmus Humanus Művészetpedagógai Egyesület; és szintén közösség kategóriában a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány részesült az MMA Elismerő Oklevelében.

2022. december 5.
Utolsó
// ]]>