Szenes István

Képzelet és valóság

Szenes István életmű-kiállítása a Vigadóban

Szenes István belsőépítész, építész, az MMA rendes tagja, az Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat vezetője. Az elmúlt négy évtized munkásságát bemutató, jubileumi kiállítása – 75. születésnapja alkalmából – 2021. július 1-jén nyílt meg. Lakóházak, magánházak, üzletházak, kórházak, rendelők, színházak, mozik, múzeumok, bankok, irodaházak, szállodák, éttermek enteriőrjét tervezte és tervezi, emellett folyamatosan végez rekonstrukciós tervezői munkákat is. A nagyívű pályafutást összefoglaló tárlat a Pesti Vigadó földszinti, valamint alagsori kiállítótereiben augusztus 22-éig  várja a látogatókat.
2021. július 2.

Megnyílt a Schrammel-gyűjtemény Szombathelyen

2021. június 26-án, a Múzeumok Éjszakáján nyílt meg Szombathely új kulturális intézménye, a Savaria Múzeumhoz tartozó egykori Éva-malom, benne pedig Schrammel Imre állandó kiállítása. A Schrammel-gyűjtemény a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze elismeréssel kitüntetett keramikus iparművész, az MMA rendes tagja egész alkotói pályájának lenyomata. E napon tartották az MMA Kiadó gondozásában megjelent, róla szóló életműalbum bemutatóját is, amelyen a kiállítást megnyitó művészettörténész, a kötet szerkesztője, Wehner Tibor beszélgetett Schrammel Imrével, az esemény moderátora a könyv felelős szerkesztője Fejérvári Gergely volt. A közönség több tárlatvezetésen vehette birtokba az új múzeumi kiállítóhelyet.

2021. június 28.

Emlékülés Molnár Tamás filozófus születésének 100. évfordulóján

A Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem – Eötvös József Kutatóközpont – Molnár Tamás Kutatóintézet Molnár Tamás (1921–2010) Széchenyi-díjas filozófus, az MMA posztumusz tiszteleti tagja születésének 100. évfordulója alkalmából 2021. június 25-én emlékülést tartott a Pesti Vigadó Makovecz termében. Molnár ma a legtöbbek által ismert és olvasott, vitatott és továbbgondolt magyar anyanyelvű filozófus a világban, a jobboldali (konzervatív katolikus) gondolkodás meghatározó alakja. Az emlékülésen előadást tartott dr. Kucsera Tamás Gergely filozófus, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára – az emlékülés kezdeményezője és főszervezője –, valamint több kutató, dr. Frenyó Zoltán, dr. Molnár Attila Károly, dr. Pap Milán, dr. Pető Zoltán, dr. Turgonyi Zoltán is.

2021. június 28.

Székesfehérvártól búcsúzik, Esztergomba tart az MMA NEK2020 szabadtéri kiállítása

Június 26-án tartották Székesfehérváron, a Városház téren a Magyar Művészeti Akadémia szabadtéri kiállításának finisszázsát, amely az ősszel Budapesten megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus felvezetéseként, az esemény köszöntésére vendégeskedik a megyeszékhelyen. A kiállítás búcsúztatóján köszöntőt mondott Cser-Palkovics András, a város polgármestere és Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke, a tárlatot Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára méltatta. A tablókon huszonnyolc alkotó munkái láthatók, a szabadtéri tárlatot az MMA Képzőművészeti Tagozata rendezte. A tárlat még 2021. július 4-éig látható Fehérvár központjában, ezután Esztergomban lesz felállítva.

2021. június 26.

Életműház

A Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel elismert alkotó, Schrammel Imre hosszú pályafutása során létrehozott életművének egy jelentős része most állandó otthonra talál Szombathelyen, az egykori Éva-malom felújított épületében. A keramikus 110 művét adományozta a városnak, ezen felül még harmincegynéhány Schrammel-műtárgy érkezik a Herendi Múzeumból, így több mint 140 műtárgyat állítanak ki a Savaria Múzeum kezelésébe kerülő Schrammel-gyűjteményben. A múzeum megnyitására június 26-án kerül sor, ezután a kiállítótér a múzeumok éjszakájába is bekapcsolódik. Az előkészületekről Schrammel Imrét, az MMA rendes tagját kérdeztük...

2021. június 23.
Első Utolsó
// ]]>