Szenes István

Képzelet és valóság

Szenes István életmű-kiállítása a Vigadóban

Szenes István belsőépítész, építész, az MMA rendes tagja, az Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat vezetője. Az elmúlt négy évtized munkásságát bemutató, jubileumi kiállítása – 75. születésnapja alkalmából – 2021. július 1-jén nyílt meg. Lakóházak, magánházak, üzletházak, kórházak, rendelők, színházak, mozik, múzeumok, bankok, irodaházak, szállodák, éttermek enteriőrjét tervezte és tervezi, emellett folyamatosan végez rekonstrukciós tervezői munkákat is. A nagyívű pályafutást összefoglaló tárlat a Pesti Vigadó földszinti, valamint alagsori kiállítótereiben augusztus 22-éig  várja a látogatókat.
2021. július 2.

Személyes építészettörténet

Beszélgetés Vadász Bencével

Azért érdekesek és izgalmasak ezek a megmérettetések, mert az alkotó elmét hagyják „szabadon szárnyalni", viszonylag kevés kötöttséggel, annál több „szabad vegyértékkel" – véli Vadász Bence az MMA minden évben más helyszínre kiírt építészeti tervpályázatával kapcsolatban. Az Ybl-díjas építészt, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagját nemcsak aktuális építészeti alkotásairól, hanem kedvenc hobbijáról, a költészetről is kérdeztük. (Kurucz Éva interjúja)

2021. július 13.

Muzsikált az erdő

Szakvezetéses erdei sétákkal, klasszikus és népzenei koncertekkel is várták az érdeklődőket 2021. július 3. és 11. között a Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napokon, amely 2021-ben a tizennyolcadik évadához érkezett. A különleges hangulatú rendezvényen a résztvevőknek kötetlen beszélgetésre, a vendéglátó település, helyi közösség megismerésére is van lehetőségük, hiszen a „Muzsikál az erdő" minden nap más-más ökoturisztikai szempontból is kiemelt helyszínen jelentkezik, ezzel is népszerűsíteni kívánja a vidék, az erdő, a természetvédelem értékeit, mindezt a művészetekkel, elsősorban a zenével összekötve. Az eseményt – immár évről évre – a Magyar Művészeti Akadémia is támogatja.

2021. július 12.

Színházi szerepek és Deszka Fesztivál Ráckevei Annával

Egészen furcsa tapasztalat a főpróba után több mint egy évvel bemutatni az előadást"


Ebben az évben rendhagyó módon tartották meg Debrecenben az MMA által is évről évre támogatott Deszka színházi fesztivált. A kortárs magyar dráma fesztiválján a Nagyerdei Stadionban fűre lépni is szabad volt: a küzdőtérről pléden fekve, babzsákokon, vagy székeken ülve nézhette meg a közönség az online térbe készült előadásokat. „A bizonytalan járványügyi helyzet miatt merült fel ez az ötlet, és szerintem nagyon jól bevált" – meséli az idei rendhagyó Deszka Fesztiválról Ráckevei Anna. A Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját a „Finálé" című előadásról, és Klütaimnesztra szerepéről is kérdeztük. (Kurucz Éva interjúja)

2021. június 29.

Kötet Szőnyi Erzsébet emlékére

Bemutatták a Szőnyi Erzsébet zeneszerző, karvezető, zenepedagógus, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja emlékére készült kötetet a Pesti Vigadóban. Szőnyi Erzsébet élete csaknem egy évszázadot ölel át, a 20. század zenei életének jelentős területét vezette át a 21. századba − mondta Márkusné Natter-Nád Klára, a kötet szerkesztője a bemutatón. Hozzátette: a könyv sok eseményt elevenít fel több oldalról megvilágítva, összefoglalva – mint egy kortörténeti dokumentum – az emlékezést pályatársak, tanítványok gazdagították. A kiadvány megjelenését a Magyar Művészeti Akadémia is támogatta. Köszöntőjében Vashegyi György, az MMA elnöke bejelentette: a Zeneművészeti Tagozat díját, amelyet évente két szeménynek szavazhatnak meg, Szőnyi Erzsébetről nevezik el.

2021. június 28.
Első Utolsó
// ]]>