Marosi Miklós (1942–2021) ▪ fotó: Nyirkos Zsófia / MMA

Elhunyt Marosi Miklós, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke

Életének 79. évében elhunyt Marosi Miklós Széchenyi-díjas építész, a hazai középület-tervezés kiemelkedő alkotója, a magyarországi építész-közélet meghatározó személyisége, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke. A kortárs kórházépítészetben és a szállodatervezésben egyedi hangvételű munkái, az adott helyhez és igényekhez példamutató rugalmassággal, ugyanakkor szellemes megoldásokkal viszonyuló tervezői magatartása a hazai építészeti paletta egyik legegyénibb alkotójává emeli. A Magyar Művészeti Akadémia Marosi Miklóst saját halottjának tekinti.
2021. október 8.

125 éves a Kecskeméti Nemzeti Színház

A Magyar Művészeti Akadémia és a Kecskeméti Nemzeti Színház színháztörténeti kamarakiállítással tiszteleg a teátrum és annak története előtt. A tárlatot október 14-én Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere, Nagy Viktor színházi rendező, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője, valamint Cseke Péter direktor, az MMA rendes tagja nyitotta meg. A kiállítás 2022. január 23-ig tekinthető meg, a nagyszínházi előadások alkalmával. A kamarakiállítás egyes részei egy utazó tárlat részét is képezik, melyek 2022 januárjától az ország több színházában is megtekinthetőek lesznek. Az utolsó állomás a tervek szerint a 2022-ben 165 éves fennállását ünneplő Miskolci Nemzeti Színház lesz.

2021. október 15.

Esterházy Jánosról készített filmet Zsigmond Dezső

Triptichon, avagy Esterházy János szárnyasoltára címmel készített háromrészes történelmi dokumentumfilm-sorozatot Zsigmond Dezső rendező, Csányi János producer és Molnár Imre történész, a felvidéki mártír politikus életéről és keresztútjáról. A nácik és a kommunisták által egyaránt üldözött, szovjet gulágokon és csehszlovákiai börtönökben sínylődő Esterházy minden szenvedővel közösséget vállalva, zsidókat, lengyeleket, szlovákokat és cseheket bújtatott és menekített, miközben a szlovákiai magyar kisebbségért életét áldozta. Az öt országban forgatott, a magyar és lengyel közszolgálati televíziók koprodukciójában készült filmsorozat I. részét október 12-én, kedden 22 40-kor tűzi műsorára Duna Televízió.

2021. október 12.

Beszélgetések Huszárik Zoltánról

A NAGYLÁTÓSZÖG, 120 éves a magyar film címmel látható kiállítás társrendezvényeként a Magyar Művészeti Akadémia, az MMA Kiadó, és a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum közös rendezésében 2021. október 13-án mutatták be Mohi Sándor Huszárik Zoltán filmrendezőről szóló könyvét a Ludwig Múzeumban. Az Átmeneti idők az MMA Kiadó újabb vállalkozása, amely a Szindbád posztumusz Kossuth-díjas megalkotójának munkásságát teszi hozzáférhetővé visszaemlékező interjúk segítségével. A jelenlevők a délután folyamán Pécsi Györgyi felkonferálásával beszélgetés keretében ismerkedhettek meg a könyvvel, előtte pedig Czirják Pál filmtörténész vezette föl részben a könyvbemutató hátteréül is szolgáló kiállítást.

2021. október 13.

Az MMA Képzőművészeti Tagozatának díjazottjai VII.

Az MMA tagozatai évente két-két díjat adományoznak saját művészeti águk kiemelkedő képviselőjének, és 2019-től már négy ösztöndíjat a középgeneráció jeles alkotóművészeinek. A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata minden évben megrendezi az előző időszak ilyetén díjazottainak kiállítását a Vigadó Galériában. A mostani kamaratárlat a 2019–2020. évben Művészeti ösztöndíjban részesített Csontó Lajos, Ganczaugh Miklós†, Szentpétery Ádám, Szocska László képzőművészek, továbbá Maurits Ferenc és Nagy Árpád Pika, az MMA Képzőművészeti Tagozat 2019. évi díjazottjai munkáit mutatja be. A 2021. október 5-én nyílt kiállítás – melynek kurátora Abafáy-Deák Csillag művészeti író – november 7-ig látható a Pesti Vigadó V. szintjén.

2021. október 6.
Utolsó
// ]]>