Kerítéskiállítás Budapesten Tamási Áron életéről

A Magyar Művészeti Akadémia Andrássy úti irodaépülete előtt 2022. július 25-től tekinthető meg a Tamási Áron életét bemutató szabadtéri kiállítás, amelyet a Kossuth-díjas, erdélyi író születésének 125. évfordulója alkalmából rendeznek. A kiállításmegnyitó ünnepségen köszöntőt mondott Richly Gábor, az MMA főtitkára, a tárlatot Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint Vári Fábián László író, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője nyitotta meg.
2022. július 25.

Elhunyt Sipos László festőművész

Hetvenkilenc éves korában, augusztus 2-án elhunyt Sipos László, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett erdélyi festőművész, grafikus, a kolozsvári iskola képviselője, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Munkáival a modern művészet legjobb hagyományainak erdélyi leképezését képviselte, alkotásait erdélyi témák avantgárd feldolgozása jellemzi. E művek ábrázolás- és kifejezésmódjukban összeurópai sajátosságok ötvözetei, a kalotaszegi és csángó népművészet ihletésével. Sipos Lászlót a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti. Temetése 2022. augusztus 8-án lesz a kolozsvári Házsongárdi temetőben.

2022. augusztus 5.

MMA-ösztöndíjasok alkotásai mutatkoznak be a Helsinki Design Héten

A Helsinki Liszt Intézetben kilenc, tavaly végzett MMA-ösztöndíjas alkotása is megtekinthető lesz azon az iparművészeti és formatervezői tárlaton, amelyet 2022. augusztus 18. és szeptember 30. között rendeznek meg. A tárlat kapcsolódik a szeptember 1-én induló Helsinki Design Week elnevezésű nemzetközi rendezvénysorozathoz is. Az intézetben az összesen 90 műtárgyat bemutató kiállítás megnyitóján köszöntőt mond Richly Gábor, az MMA főtitkára. Szenes István belsőépítész, az ösztöndíjasok szekcióvezetője szeptember 8-án tárlatvezetést tart a látogatóknak, amelyen részt vesz hat művészeti ösztöndíjasunk is.    

2022. augusztus 3.

Vigadó Pont és Pesti Vigadó Klubtagság is várja a látogatókat

A Magyar Művészeti Akadémia székházaként működő műemléki épületben, a Pesti Vigadóban – egy régóta tervezett fejlesztés részeként – a tavasztól új látogatóközpont kapott helyet Vigadó Pont néven. Az előcsarnokból nyíló, az épület iránti turisztikai-művészeti érdeklődés kiszolgálása céljából létrejött új látogatóközpont nemcsak a felkészített szakemberek által vezetett Épülettörténeti séták kiindulópontja, hanem aktív szerepet vállal a Pesti Vigadó programjaihoz kapcsolódó közönségszervezési és információnyújtási feladatokban. Egyúttal lehetőséget teremt az MMA Kiadó és a Pesti Vigadó kiadványainak, illetve ajándéktárgyainak (hűtőmágnes, könyvjelző, képeslap, vászontáska), valamint az aktuális tárlatokhoz kapcsolódó katalógusok megvásárlására is.

2022. július 20.

Tamási Áron esszé- és novellapályázatot hirdet az MMA

Tamási Áron (1897–1966), a nagy erdélyi magyar író születésének 125. évfordulója alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia – a Magyar Írószövetség szakmai együttműködésével – esszé és novella írására hirdet pályázatot. A pályázatra szeptember 30-áig olyan, korábban nem publikált és más pályázaton még nem szerepelt művekkel lehet jelentkezni, melyek kapcsolódnak Tamási Áron életművéhez. A kiírás részletei alább olvashatók.

2022. július 18.
Utolsó
// ]]>