Jankovics Marcell (1941–2021) ▪ fotó: Török Máté / MMA

Jankovics Marcell 80 éves lenne

Nyolcvan éve, 1941. október 21-én született Budapesten Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, művelődéstörténész, érdemes művész, a nemzet művésze, az MMA néhai tagja, tiszteletbeli elnöke. A Magyar Művészeti Akadémia október 20-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban emléknapon elevenítette fel – nem is olyan régen még köztünk lévő alakját és munkásságát. Délután levetítették az életműve egyik csúcspontjának tekinthető, teljes egészében ritkán látható, Az ember tragédiája című, 160 perces animációs filmsorozatot. Az emléknap A Jankovicsok – egy család története című film ősbemutatójával zárult. A 2021-ben készült dokumentumfilmben Jankovics Marcell beszél családja kálváriájáról, XX. századi sorsfordulóiról.
2021. október 21.

Magyar filmek 1896–2021

Az utóbbi harminc év egyik legnagyobb kulturális vállalkozása a Magyar Művészeti Akadémia „lexikonprogramja". Ennek második lépcsőfoka, hogy az irodalmi lexikont követve, több évnyi munka után jelent meg az első összegző és áttekintő magyar filmtörténet – szintén lexikon formában. A magyar filmkultúra 125 évének legfontosabb produkcióit ismertető weboldal után elkészült annak bővített könyvváltozata is. A Magyar filmek 1896–2021 című lexikon 516 szócikket tartalmaz, és 269 magyar rendező valamennyi filmtípust képviselő alkotását ismerteti. A kötet kiemelt figyelmet fordít a némafilmkincsre, illetve az 1945 előtti korszak mozgóképeire. A kötet bemutatóját 2021. október 21-én tartották az MMA székházában.

2021. október 22.

Benyovszky-emlékév 2021

A Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság koordinálásával 2021-re Benyovszky Móric nemzetközi emlékévet hirdettek, amelynek célja a világhírű magyar életútjának alaposabb megismertetése, a több mint kétszáz éve róla kialakult sokszínű kép további gazdagítása. 2015-ben az emlékbizottság a Magyar Művészeti Akadémián alakult meg, tagjai pedig kiemelt hazai tudományos és kulturális intézményeket, és azok mindenkori vezetői lettek, köztük a Magyar Művészeti Akadémia, ami egyben az emlékév hivatalos támogatója is. Idén a Magyar Nemzeti Levéltár, az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében szeptember végén tanácskozást tartottak, ahol bemutatták a Magyar Nemzeti Bank által kiadott Benyovszky dísz-emlékérmet is. Emellett idén első alkalommal visznek színre musicalt Benyovszky Móric életéről, az ünnepi változat bemutatója 2021. október 29-én lesz a Pesti Magyar Színházban.

2021. október 21.

Átadták az MMA tagozati díjait

A Magyar Művészeti Akadémia tagozatai évente két-két személy részére ítélik oda a tagozati díjakat, amely közül az egyik határon túli, vagy diaszpórában élő művész, illetve művészetelméleti szakember elismerésére szolgál. A díjazottak számára a tagozati díj lehetőséget biztosít az Akadémia köztestületi tagságára. A 2021-es tagozati díjakat az elnökség jelenlétében 2021. október 18-án adták át a tagozatvezetők a Magyar Művészeti Akadémia irodaházában.

2021. október 18.

125 éves a Kecskeméti Nemzeti Színház

A Magyar Művészeti Akadémia és a Kecskeméti Nemzeti Színház színháztörténeti kamarakiállítással tiszteleg a teátrum és annak története előtt. A tárlatot október 14-én Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere, Nagy Viktor színházi rendező, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője, valamint Cseke Péter direktor, az MMA rendes tagja nyitotta meg. A kiállítás 2022. január 23-ig tekinthető meg, a nagyszínházi előadások alkalmával. A kamarakiállítás egyes részei egy utazó tárlat részét is képezik, melyek 2022 januárjától az ország több színházában is megtekinthetőek lesznek. Az utolsó állomás a tervek szerint a 2022-ben 165 éves fennállását ünneplő Miskolci Nemzeti Színház lesz.

2021. október 15.
Utolsó
// ]]>