Kánonváltás

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának kétnapos konferenciája a kánonváltás témakörét járja körbe, a központi kérdése, hogy történt-e kánonváltás a '89-es politikai változást követően a magyar kultúrában, a különböző művészeti ágakban, vagy lényegében a késői Kádár-rendszer értékrendje és az azt biztosító hatalmi-intézményi rendszer öröklődött tovább?
2021. december 9.

Jovián LXX

December 10. és január 30. között várja a látogatókat Jovián György festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja jubileumi kiállítása a Vigadó Galériában. A Pesti Vigadó hatodik szintjén megrendezett tárlat visszatekintés az elmúlt évtizedek művészetére, a legjelentősebb alkotásokon keresztül – a hetvenéves alkotó tisztelgése a képzőművészet hagyományos értékei és a figurális festészet előtt. Az MMA Kiadó gondozásában már az ősszel napvilágot látott a Jovián György munkásságát bemutató, gazdag képanyaggal illusztrált album is.

2021. december 6.

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában közönség nélkül megtartott december 3-i gálaesten. A díjazottak névsorában az MMA több tagja is megtalálható. Magyar képzőművészet kategóriában Prima Primissima lett Szőcs Miklós TUI szobrászművész és Prima Díjat érdemelt ki Barabás Márton festő- és szobrászművész. Magyar irodalom kategóriában Prima Primissima Díjat vehetett át Kovács István költő, műfordító, történész, polonista, illetve Prima díjas lett Ferenczes István író, költő.

2021. december 3.

Többféle visszatekintés…

„Nemcsak a nehézség, hanem a megoldás útja, lehetősége is dokumentálható" – vallja naplójegyzeteiről Barabás Márton, akinek decemberben a Műcsarnokban nyílik visszatekintő életmű-kiállítása. A nemrég Prima Primissima díjra jelölt, Munkácsy-díjas festő- és szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, legutóbbi bécsi kiállításáról és nemrég megjelent könyvéről is mesélt. (Kurucz Éva interjúja)

2021. december 2.

Elismerések művészetpedagógusoknak

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata 2021. november 30-i ülésén ünnepélyes keretek között adta át a 2020. és a 2021. évi Művészetpedagógiai Elismerő Okleveleket, valamint egy újonnan alapított díjat. „Nemcsak mindennapos testnevelésre van az embernek szüksége, hanem mindennapos katarzisra is. Ezt a művészeti nevelés adja meg, ami akkor a leghatékonyabb, ha az ember aktívan részese az érték­teremtésnek" – idézte Freund Tamás agykutató szavait Solymosi-Tari Emőke akadémikus, az MMA Művészetelméleti Tagozatának vezetője a díjátadó kezdetén. Mint emlékeztetett rá, a művészetpedagógia, a művészettel való oktató, nevelő munka Vashegyi György, az MMA elnöke programjának is egyik fontos, kiemelt eleme.

2021. november 30.
Utolsó
// ]]>