Makovecz Imre első, restaurált faépülete, amely műtárgyként a Makovecz Ház kertjében kapott helyet [fotó: Makovecz Imre Alapítvány]

Tíz éve hunyt el Makovecz Imre

Nyolc különböző tematikájú kiállítási anyagot mutatott be Makovecz Imre építész, a magyar organikus építészet iskolateremtő személyisége halálának tizedik évfordulóján a Makovecz Imre Alapítvány, amely a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen egy vándorinstallációt is útjára indít. A vándorinstallációt szeptember 27-én a Vigadó téren avatták fel. A Makovecz Imre épületeit kép- és videóanyaggal bemutató oszlopinstalláció négy hétig látható Budapesten, ezt követően útjára indul, hogy az ország számos településén kiállítsák. A tízéves alapítvány nyolc különböző tematikájú kiállítási anyagot is összeállított, amellyel a vidéki településekre szeretnék eljuttatni az építész szellemiségét. Az anyagokat – amelyek mindegyike 15-25 tablóból és makettekből áll – érdeklődő intézmények kölcsönözhetik az alapítványtól. Az évfordulón felavatták Makovecz Imre első, restaurált faépületét a Makovecz Központ és Archívum kertjében, és az évforduló alkalmából megkezdi működését a Makovecz Ház kutatóállomása.
2021. szeptember 27.

Színekbe álmodott terek

Simon Endre Színtér, álomtér című tárlata a Műcsarnokban

Az erdélyi születésű és látásmódú Simon Endre festőművész alkotásai tájképek, portrék és csendéletek, illetve a hatvanas évek második felétől absztrakt kompozíciók. Figuratív és nonfiguratív festményeit egyaránt szuggesztív koloritás jellemzi. A Műcsarnok október 17-éig látogatható tárlata keresztmetszetet ad munkásságából.

2021. szeptember 28.

Már van Makovecz-templom Budapesten

A magyarok csak keresztényként maradhatnak meg és minden egyes új templom bástyát jelent a nemzet szabadságáért és nagyságáért folyó küzdelemben – mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap, a pesterzsébeti református Összetartozás-templom felszentelésén. A 20. kerületi Mátyás király téren felépült templom terveinek vázlatát Makovecz Imre Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész készítette, a terveket  tanítványa, Dósa-Papp Tamás dolgozta ki. A templom alapkövét 2018-ban tették le, az építkezést 2019-ben kezdték el.

2021. szeptember 27.

Tárlat Gyulai Líviusz válogatott könyvillusztrációiból

„Utazóféle vagyok…" címmel nyílt tárlat szeptember 22-én Gyulai Líviusz, az MMA néhai tagja válogatott könyvillusztrációiból a Karinthy Szalonban. A tárlatot Orosz István Kossuth-díjas grafikus, filmrendező, író, a nemzet művésze nyitotta meg. (Az elhangzott szöveg megtekinthető itt.) A Budapesti Illusztrációs Fesztivál kísérő programjaként rendezett kiállítás október 15-ig tekinthető meg. Kurátora Révész Emese művészettörténész.

2021. szeptember 23.

Herczeg Ferenc-szobrot avattak a Nemzeti Színházban

Mellszobrot állítottak Herczeg Ferenc írónak (1863–1954) a magyar dráma napján, szeptember 21-én a Nemzeti Színház épületében. A két világháború közötti korszak legnépszerűbb íróját megörökítő művet Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Takaró Mihály, a Herczeg Ferenc Társaság elnöke leplezte le. Az eseményen részt vett többek között dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára, Rátóti Zoltán színművész, az MMA elnökségi tagja és Mezey Katalin költő, műfordító, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője is.

2021. szeptember 22.
Utolsó
// ]]>