Jovián György: BONTÁS XVIII. (2019, olaj, vászon, 150×200 cm)

Jovián LXX

December 10. és január 30. között várja a látogatókat Jovián György festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja jubileumi kiállítása a Vigadó Galériában. A Pesti Vigadó hatodik szintjén megrendezett tárlat visszatekintés az elmúlt évtizedek művészetére, a legjelentősebb alkotásokon keresztül – a hetvenéves alkotó tisztelgése a képzőművészet hagyományos értékei és a figurális festészet előtt. Az MMA Kiadó gondozásában már az ősszel napvilágot látott a Jovián György munkásságát bemutató, gazdag képanyaggal illusztrált album is.

2021. december 6.

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában közönség nélkül megtartott december 3-i gálaesten. A díjazottak névsorában az MMA több tagja is megtalálható. Magyar képzőművészet kategóriában Prima Primissima lett Szőcs Miklós TUI szobrászművész és Prima Díjat érdemelt ki Barabás Márton festő- és szobrászművész. Magyar irodalom kategóriában Prima Primissima Díjat vehetett át Kovács István költő, műfordító, történész, polonista, illetve Prima díjas lett Ferenczes István író, költő.

2021. december 3.

Többféle visszatekintés…

„Nemcsak a nehézség, hanem a megoldás útja, lehetősége is dokumentálható" – vallja naplójegyzeteiről Barabás Márton, akinek decemberben a Műcsarnokban nyílik visszatekintő életmű-kiállítása. A nemrég Prima Primissima díjra jelölt, Munkácsy-díjas festő- és szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, legutóbbi bécsi kiállításáról és nemrég megjelent könyvéről is mesélt. (Kurucz Éva interjúja)

2021. december 2.

Elismerések művészetpedagógusoknak

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata 2021. november 30-i ülésén ünnepélyes keretek között adta át a 2020. és a 2021. évi Művészetpedagógiai Elismerő Okleveleket, valamint egy újonnan alapított díjat. „Nemcsak mindennapos testnevelésre van az embernek szüksége, hanem mindennapos katarzisra is. Ezt a művészeti nevelés adja meg, ami akkor a leghatékonyabb, ha az ember aktívan részese az érték­teremtésnek" – idézte Freund Tamás agykutató szavait Solymosi-Tari Emőke akadémikus, az MMA Művészetelméleti Tagozatának vezetője a díjátadó kezdetén. Mint emlékeztetett rá, a művészetpedagógia, a művészettel való oktató, nevelő munka Vashegyi György, az MMA elnöke programjának is egyik fontos, kiemelt eleme.

2021. november 30.

Lőrincz György Ma éjjel eljövök érted című prózakötete lett Az Év Legjobb Könyve 2021-ben

Lőrincz György Ma éjjel eljövök érted című prózakötete kapta a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának az év legjobb könyvét elismerő díját. A 2021-es Könyv Nívódíjat Jávorszky Béla Fordul a világ című esszékötete, Lövétei Lázár László Feketemunka című verseskötete, Marosi Gyula Az ifjúság tört szárnyú madara című prózakötete és Péntek Imre Lírai kaleidoszkóp című esszékötete nyerte el. A díjakat hagyományosan a tagozat Élőfolyóirat-sorozat estjén adták át, ezúttal november 26-án a Magyar Művészeti Akadémia irodaházában.

2021. november 26.
Utolsó
// ]]>