Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Szent István-emlékéremben részesült Juhász Judit

Székesfehérvár legrangosabb civil díját, az Államalapító Szent István Érdemérem és Díjat vehette át 2022. augusztus 16-án Juhász Judit újságíró, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője Spányi Antal megyés püspöktől, a civil elismerés kuratóriumának elnökétől. A díjazottat az eseményen Soltész Miklós államtitkár méltatta, aki így jellemezte Juhász Juditot: „Lehet úgy is érdekes az ember, hogy a szépet mutatja be szelíden és nem harsányan mondja el az igazát."
2022. augusztus 17.

Elhunyt Sipos László festőművész

Hetvenkilenc éves korában, augusztus 2-án elhunyt Sipos László, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett erdélyi festőművész, grafikus, a kolozsvári iskola képviselője, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Munkáival a modern művészet legjobb hagyományainak erdélyi leképezését képviselte, alkotásait erdélyi témák avantgárd feldolgozása jellemzi. E művek ábrázolás- és kifejezésmódjukban összeurópai sajátosságok ötvözetei, a kalotaszegi és csángó népművészet ihletésével. Sipos Lászlót a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti. Temetése 2022. augusztus 8-án lesz a kolozsvári Házsongárdi temetőben.

2022. augusztus 5.

MMA-ösztöndíjasok alkotásai mutatkoznak be a Helsinki Design Héten

A Helsinki Liszt Intézetben kilenc, tavaly végzett MMA-ösztöndíjas alkotása is megtekinthető lesz azon az iparművészeti és formatervezői tárlaton, amelyet 2022. augusztus 18. és szeptember 30. között rendeznek meg. A tárlat kapcsolódik a szeptember 1-én induló Helsinki Design Week elnevezésű nemzetközi rendezvénysorozathoz is. Az intézetben az összesen 90 műtárgyat bemutató kiállítás megnyitóján köszöntőt mond Richly Gábor, az MMA főtitkára. Szenes István belsőépítész, az ösztöndíjasok szekcióvezetője szeptember 8-án tárlatvezetést tart a látogatóknak, amelyen részt vesz hat művészeti ösztöndíjasunk is.    

2022. augusztus 3.

Kerítéskiállítás Budapesten Tamási Áron életéről

A Magyar Művészeti Akadémia Andrássy úti irodaépülete előtt 2022. július 25-től tekinthető meg a Tamási Áron életét bemutató szabadtéri kiállítás, amelyet a Kossuth-díjas, erdélyi író születésének 125. évfordulója alkalmából rendeznek. A kiállításmegnyitó ünnepségen köszöntőt mondott Richly Gábor, az MMA főtitkára, a tárlatot Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint Vári Fábián László író, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője nyitotta meg.

2022. július 25.

Vigadó Pont és Pesti Vigadó Klubtagság is várja a látogatókat

A Magyar Művészeti Akadémia székházaként működő műemléki épületben, a Pesti Vigadóban – egy régóta tervezett fejlesztés részeként – a tavasztól új látogatóközpont kapott helyet Vigadó Pont néven. Az előcsarnokból nyíló, az épület iránti turisztikai-művészeti érdeklődés kiszolgálása céljából létrejött új látogatóközpont nemcsak a felkészített szakemberek által vezetett Épülettörténeti séták kiindulópontja, hanem aktív szerepet vállal a Pesti Vigadó programjaihoz kapcsolódó közönségszervezési és információnyújtási feladatokban. Egyúttal lehetőséget teremt az MMA Kiadó és a Pesti Vigadó kiadványainak, illetve ajándéktárgyainak (hűtőmágnes, könyvjelző, képeslap, vászontáska), valamint az aktuális tárlatokhoz kapcsolódó katalógusok megvásárlására is.

2022. július 20.
Utolsó
// ]]>