Fotó: Csapó Balázs – Kisalföld

A vidéki és határon túli jelenlét a következő tíz év célja

A kisalföldi megyeszékhelyen, Győrben ünnepelte köztestületté válásának 10. évfordulóját a Magyar Művészeti Akadémia. Már az alapítóknak is szándéka volt, hogy ne csak Budapesten, hanem vidéken is kialakuljanak a kultúra központjai, támogatták a magas művészet vidéki és határon túli megjelenését, képviselőit. Vashegyi György elnök a győri ünnepségen arra utalt, hogy a következő tíz év egyik kiemelt feladata ennek a vidéki, majd határon túli jelentétnek a megvalósítása. A jubileumi alkalommal nyitották meg a győri Múzeumházban Jahoda Maja Ybl Miklós-díjas belsőépítész és Ferenczy Noémi-díjas textilművész, az MMA rendes tagja és Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész, az MMA levelező tagja alkotásaiból összeállított tárlatot.
2021. november 18.

Lőrincz György Ma éjjel eljövök érted című prózakötete lett Az Év Legjobb Könyve 2021-ben

Lőrincz György Ma éjjel eljövök érted című prózakötete kapta a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának az év legjobb könyvét elismerő díját. A 2021-es Könyv Nívódíjat Jávorszky Béla Fordul a világ című esszékötete, Lövétei Lázár László Feketemunka című verseskötete, Marosi Gyula Az ifjúság tört szárnyú madara című prózakötete és Péntek Imre Lírai kaleidoszkóp című esszékötete nyerte el. A díjakat hagyományosan a tagozat Élőfolyóirat-sorozat estjén adták át, ezúttal november 26-án a Magyar Művészeti Akadémia irodaházában.

2021. november 26.

Elidőzés egy életműben

Az MMA Kiadó gondozásában, Zuh Deodáth szerkesztésében a 2021-es könyvhétre jelent meg a jubileumi Jovián című monográfia. A Magyar Művészeti Akadémia tagja, a hetedik X-ét ünneplő Jovián György festőművész világa mitologikus és filozofikus. Munkásságára részletgazdagság és finom kidolgozottság jellemző, melyeket az album az értő tanulmány mellett gazdag képanyaggal is illusztrál. A Vigadó Galériában hamarosan – decemberben és januárban – egy összegző, retrospektív kiállításon meg is lehet tekinteni az életmű legfontosabb alkotásait. (Balázs Sándor recenziója)

2021. november 25.

A nemzet egysége nem határ kérdése

„Mind magyarok vagyunk!" – Egység a sokféleségben címmel egész napos konferenciáját tartott a határon túli magyar művészetről az MMA Művészetelméleti Tagozata. A tagozat szándéka, hogy a jövőben rendszeres fórumot biztosítson a határon túli magyar (elsősorban XX. századi, illetve kortárs) művészeti értékek, kezdeményezések bemutatásának. Már az első tanácskozás megvalósította ezt, hiszen az előadások egyértelműen bemutatták, a magyarság a művészetben nem országhatár kérdése. Beszámolónk következik a konferenciáról.

2021. november 24.

Ég és föld közötti építészet

Kiállítással emlékezik Makovecz Imrére a Nemzeti Múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Imre Alapítvány közös kerítéskiállítással állít emléket a magyar organikus építészet legnagyobb alakja, Makovecz Imre építész, az MMA alapító örökös elnöke, örökös tiszteleti elnökének. A Múzeumkert kerítésén csaknem 50 tablóval találkozhatnak a Múzeum körúton sétálók. A fotók halálának tizedik évfordulóján az életmű részleteinek bemutatásávan tisztelegnek a mester emléke előtt. Az „Ég és föld közötti építészet" – Makovecz Imre 19352011 címmel megnyílt, szabadtéri tárlat tablói 2022. január 22-ig láthatók.

2021. november 23.
Utolsó
// ]]>