Zenepedagógusok munkásságát díjazták

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata – a korábbi évekhez hasonlóan – idén is több zenepedagógus munkásságát ismerte el oklevéllel és pénzjutalommal, az elismeréseket október 6-án ünnepélyes keretek között adtak át a Makovecz-szalonban. 2021-ben Gerenday Ágnes, Krasznáné Gál Márta, Krokovay Gizella, Varasdy Frigyes és Váray László kapta meg a tagozat díját.
„Életük munkásságával bizonyították rátermettségüket és elhivatottságukat a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata által díjazott, elhivatott művésztanárok" – mondta Juhász Judit, az MMA szóvivője az eseményen. Dubrovay László zeneszerző, az MMA rendes tagja, a nemzet művésze a díjátadó ünnepségen elmondott köszöntőjében kifejtette, hogy a magyar zenepedagógusok a zene- és a gyermekek iránti szeretet jegyében dolgozták le egész életüket. Éppen ezért fontos, hogy a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata az idei díjaival hagyományosan nemcsak az öt kitüntetett munkásságát ismeri el, de a teljes hazai zenepedagógus-társadalom előtt is tiszteleg.
Kollár Éva karnagy, az MMA rendes tagja a kórusvezetők népes táborának egyik kiemelkedő szakemberének nevezte Gerenday Ágnes karnagyot-énektanárt. Mint fogalmazott: „Elődei a XX. század olyan meghatározó egyéniségei voltak, mint Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Vásárhelyi Zoltán. Ágnes asszony kifogyhatatlan életenergiáját ma is annak a célnak áldozza, hogy a magas színvonalú kóruséneklés örömét és élményét adja kórusának."
Krasznáné Gál Mártát Szőnyiné Szerző Katalin zenetörténész, művészeti író, az MMA rendes tagja köszöntötte. Nemzedékünk egyik legkiválóbb képviselőjének nevezte a Zeneakadémia nyugalmazott tanárát, zongora- és csembaló-művészt, korrepetitort, aki szeretettel tanít, közte és a növendékei között „lélekáramlás" zajlik.
Krokovay Gizella zongoratanárról Szabó Dénes karnagy, az MMA rendes tagja, a nemzet művésze a következőket mondta: „Kivételes személyiség. Rendkívüli érzéke van a tehetségek fölfedezésében, elképesztő munkabírással valósítja meg a tanár, a pedagógus legfőbb feladatát, kihozni a rábízott tanulóból a maximális lehetőséget. Nála nem jár le a harminc perces óra. Talán ő is ismeri a mondást, amit a Kodály iskola tanulói tudnak, miszerint mindig van jobb megoldás. Nem ismeri a tökéletest, csak az odavezető utat járja konokul, eltéríthetetlenül."
Dubrovay László köszöntőjében Varasdy Frigyes trombitaművész-tanárt „a magyar fúvósoktatás létrehozójának" nevezte, aki sok művész útját indította el. Az ő nevét viseli az Országos Egyetemi Trombitaverseny is, amelyet idén tizenkettedik alkalommal rendeznek meg.
Medveczky Ádám karmester, az MMA rendes tagja Váray Lászlóról kijelentette: „Tökéletes szakértelem, jó pedagógiai érzék, humánum jellemzi pedagógiai munkásságát. Nagyszerű generációkat nevelt fel, hiszen a magyar zenekarok és ütős együttesek tele vannak volt növendékeivel."