Schubert Erlkönig (Rémkirály) című dalának Liszt Ferenc által készített eredeti, autográf zenekari átirata [Forrás: Zeneakadémia]

Újabb becses darabokkal bővült a Liszt Ferenc Emlékmúzeum gyűjteménye

Kéziratos kottákat adtak ki az MMA támogatásával


Különleges kézirat- és kottabemutatót tartottak 2014. február 26-án (szerdán) a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpontban (VI. ker. Bp.,Vörösmarty u. 35.). Az Emlékmúzeum bemutatóját és az azt követő hangversenyt a Liszt Ferenc Kamarateremben dr. Áder János köztársasági elnök is megtisztelte jelenlétével. A Magyar Művészeti Akadémiát Dubrovay László a Zeneművészeti Tagozat vezetője és dr. Kucsera Tamás Gergely főtitkár képviselte.
A rendezvényt abból az alkalomból tartották, hogy a Múzeum gyűjteménye – többek közt nagylelkű adományozóknak is köszönhetően – új, kivételes kiállítási tárgyakkal gazdagodott, illetve új kottasorozat indult Liszt-ritkaságok sorozatcímmel. Ezek bemutatására került sor ünnepélyes keretek között, koncert kíséretében.
A BHKZ Edition kiadásában, Gémesi Géza közreadásában, Soós András közreműködésével, a Magyar Művészeti Akadémia pályázatán nyert támogatással jelentek meg nemrégiben Liszt-ritkaságok a Liszt Ferenc Emlékmúzeum gyűjteményéből: a Faust-szimfónia Gretchen tételének Leopold Alexander Zellner által kamaraegyüttesre készített átirata és Liszt Jeanne d'Arc au bûcher című művének egy mindeddig kiadatlan változata, amely a múzeum most restaurált piano-orgue-jára készült.
Dr. Áder János köztársasági elnök, valamint Neszlényi Judith, Kaliforniában élő magyar zongoraművész adományából a Liszt Múzeum Alapítvány Kiss Ferenc antikvárius segítségével jutott hozzá egy eredeti Liszt-autográfhoz: Schubert Erlkönig című dalából készült zenekari átdolgozásának kéziratához. A tervek szerint a különlegesen szép kéziratot fakszimile kiadványban is megjelentetik.
A bemutatott szerzemények közt volt még egy Erard-útizongora is a 19. század első évtizedeiből, Caroline Saint-Cricq, Liszt első szerelmének és tanítványának tulajdonából. Ennek megszerzését a Zeneakadémia Baráti Kör szponzorálta.

Néhány nappal korábban, 2014. február 22-én a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont szombati matiné-sorozatában a Gémesi Géza vezényelte Rondino Kamarazenekar adott hangversenyt Gémesi Géza vonószenekari Liszt-átirataiból. A szólista a Párizsban élő énekművész, Csordás Klára volt. Az egykori Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekar, illetve Rondino Kamaraegyüttes innovatív tevékenységét a Kortárs ZeneMűhely, újabban pedig a BHKZ Edition kiadó dokumentálja. A műsorban megszólalt annak a két vonószenekari kottának az anyaga is, melynek megjelenését szintén a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.
2014. február 27.  |  koncert liszt-kották