A Magyar Rádió Énekkara

Mini-Fesztivál 2018

A Magyar Zeneművészeti Társaság Mini-Fesztiválja bő három évtizede biztosít fórumot a magyar zeneszerzés több generációjának. Az évről évre ősbemutatókat és magyarországi bemutatókat felsorakoztató koncertsorozat kiváló lehetőség a kortárs komolyzene kedvelőinek, hogy megismerkedjenek a hazai zeneszerzés legfrissebb eredményeivel. Az MMA posztumusz tiszteleti tagja, Durkó Zsolt 31 évvel ezelőtt úgy érezte, hogy közéleti szerepet kell vállalnia a magyar zeneélet megújítása érdekében. 1987-ben megalapította a Magyar Zeneművészeti Társaságot, s a Társaság évente negyven-ötven hangversenyt rendezett Budapesten és vidéken, lehetőséget adva az új magyar művek bemutatására. Így Durkó nevéhez fűződik a kortárs zene rangos fórumaként működő Mini-Fesztivál létrehozása.
„A Mini-Fesztivál gondolata 1987-ben merült fel bennem. A Magyar Zeneművészeti Társaság mintegy ötven előadóművész és tucatnyi zeneszerző tagja jelentékeny művészi-szellemi tőkét halmozott fel, amelyek kamatoztatása a kortárs zene javára szinte önként kínálta a magasrendű megszólaltatás lehetőségét. Azokat az értékes műveket kívántuk előadni, amelyeket vagy nagyon ritkán hallhatunk idehaza, vagy egyáltalán nem hangzanak el" – nyilatkozta 1997-ben az alapító, Durkó Zsolt.
A Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ és a Magyar Zeneművészeti Társaság fesztiválját az MMA támogatásával rendezik meg 2018. október 8. és 14. között.

Az idei fesztivál első hangversenyén a sokoldalú, filmzenéivel már komoly sikereket elérő Lustyik Ákos és a zongoraművészként is aktív az Emmi által hirdetett 2018-as évi Kodály Zoltán Zenei Alkotói Ösztöndíj zeneszerző nyertese, a filmzene világában ugyancsak otthonos Benedekfi István képviseli a legfiatalabb generációt.
2018. október 8., hétfő 19.30 Festetics Palota, Tükörterem
Pócs Katalin: Csellóduók – bemutató
Derecskei András: Kaleidoszkóp zongorára
Benedekfi István: Scherzo hegedűre és zongorára (közreműködik: Szecsődi Ferenc - hegedű)
Lustyik Ákos: Bilder aus ungeschehenen Zeiten
Tóth Péter: Kintornás dalok
Juhász Balázs: Két kép a Szél-rózsa-fa-metszetekből – részletek
Bujtás József: Koncertdarabok
Madarázs Iván: Scherzo, Kuli

A Mini-Fesztivál megálmodója, Durkó Zsolt egy alkalommal így beszélt az új zene jelentőségéről és az ismeretlen világok szépségéről: „Az alkotó művészet ösztönszerű lényegéhez tartozik a megújulás képessége. Így a pontatlan sejtés, kétely, képzelődő hallucináció, mely a felfedezés lendületében talál utat – nélkülözhetetlen." Az idei fesztivál második estjén felhangzó vonósnégyesek – mint amilyen Bánkövi Gyula George Crumb előtt tisztelgő kvartettje is – az ismeretlen, új világok felfedezésének élményével biztosan nem maradnak adósaink. A White Angels nagyzenekart idéző hatásaival, érzéki effektusaival már az ősbemutatókor felélénkítette a közönség képzeletét.
2018. október 9., kedd, 19.30 Festetics Palota, Tükörterem
Dragony Tímea: Rapszódia
Hollós Máté: Te túl, rózsám, te túl…
Nógrádi Péter: Változatok egy szlovák népdalra
Láng István: Áramlások – bemutató
Bánkövi Gyula: White Angels
Durkó Péter: 2. vonósnégyes – bemutató
Barabás Árpád: Vale

Durkó fontosnak tartotta, hogy a hazai közönség évről évre találkozzon külföldi szerzők munkáival. Ezúttal egy lett zeneszerző, Selga Mence lesz a fesztivál vendége. A zenetudósként is dolgozó zeneszerzőnő elsősorban kórusdarabjaival vívott ki magának nemzetközi elismerést, a Mini-Fesztiválon egy kamarakompozícióját hallgathatjuk meg.
2018. október 10., szerda 19.30 Festetics Palota, Tükörterem
Sugár Miklós: Tavaszi levél fagottra és zongorára
Horváth Márton Levente: Lecons de lumiéres
Selga Mence: Scents of Summer – magyarországi bemutató
Horváth Barnabás: Tündérmenet – dalciklus Dsida Jenő verseire – bemutató
Kocsár Miklós: Vonóstrió
Tallér Zsófia: Anyuska régi képe – kamarakantáta Tallér Judit és Kosztolányi Dezső verseire

A záró koncert az MMA székházában, a Pesti Vigadóban lesz. A kóruskompozíciók mellett ezúttal elhangzik néhány dal is, köztük Kecskés D. Balázs Arany János költeményére írt műve. Bár a fiatal szerző műjegyzékében szép számmal találunk vokális darabokat, a dal műfajában ezt a 2017-es versmegzenésítést tartja a legsikerültebbnek.
A Magyar Rádió Énekkarának koncertrészében hangzik el Huszár Lajos 2013–14-ben, a XXVI. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny (Debrecen) felkérésére írt Strafe mich nicht in deinem Zorn című vegyeskari motettája, melynek szövegét Luther Márton zsoltárfordításaiból és egy korálvers részletéből maga a zeneszerző állította össze.
2018. október 14., vasárnap 19.30 Pesti Vigadó, Északi terem

Fekete Gyula: Éjféli könyörgés
Mohay Miklós: Stabat Mater
Zarándy Ákos: Un petit échiquier
Kecskés D. Balázs: Enyhülés
Dubrovay László: Magyar rapszódia – klarinétra és zongorára
Olsvay Endre: Őszi sorok
Balassa Sándor: Ballada
Balassa Sándor: A fiú szól
Huszár Lajos: Strafe mich nicht in deinem Zorn

Jegyvásárlás: https://cafebudapestfest.hu/
2018. október 1.  |  durkó zsolt mini-fesztivál