Megkezdődött a 33. Budapesti Tavaszi Fesztivál

A Vonzások és változások - 18-19. századi magyar festészet magángyűjteményekben című kiállítás megnyitójával hivatalosan is megkezdődött az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál.

Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, Tarlós István főpolgármester, Vitézy Zsófia fesztiváligazgató, Csorba László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Fertőszögi Péter a kiállítás főkurátora. 

A Vonzások és változások című, a Magyar Nemzeti Múzeumban megtekinthető tárlaton 50 magángyűjteményből 65 magyar művész 128 festménye látható, a művek 200 évet fognak át a török hódoltság korától a reformkoron át a 19. század végéig. A kiállítás katalógusa a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával készült el, de a Tavaszi Fesztivál programjai közt több más, az Akadémia közreműködésével megvalósuló rendezvényt is találhatunk.
Április 7-én mutatják be Vörösmarty Mihály drámai költeményét, a Csongor és Tündét feldolgozó különleges látványvilágú összművészeti előadást. A bemutatóhoz Jankovics Marcell, az MMA elnökségi tagja készített lélegzetelállító mozi-technikával megelevenedő animációs vetítést. 
Szintén a fesztivál zárónapján, április 7-én nyitják meg a Visegrádi Egyezmény tiszteletére szervezett fotótárlatot, ami az MMA támogatásával, az eseményhez kapcsolódó gálakoncert kísérőkiállításaként valósul meg. 
 
2013. március 22.