A zene nagykövete, Szőnyi Erzsébet

Hiánypótló szakmai életrajzi könyvet jelentetett meg a Nap Kiadó Szőnyi Erzsébetről, a Nemzet Művészéről a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. Szőnyi Erzsébet, Kossuth-, Liszt Ferenc- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, karvezető, zenepedagógus, kiváló művész munkásságának összefoglalása már régóta esedékes volt, most egykori tanítványa, jelenlegi kollégája, barátja és bizalmasa, Jerry L. Jaccard írt könyvet Dallamok és disszonanciák. A zene nagykövete Szőnyi Erzsébet címmel.
E reneszánsz szellemű asszony életét és munkásságát megíró könyv régóta esedékes – mondja a fülszövegben. A Kodály Társaság alapító tagja, Kodály Zoltán zenepedagógiai módszerének világszerte ismert folytatója és népszerűsítője, Szőnyi Erzsébet vallja ugyanis (Kodállyal együtt), hogy a zene befogadásához zeneértő közönséget kell kinevelni, vagyis a zenei nevelés éppolyan fontos számára, mint a komponálás. A művész és tanár Szőnyi Erzsébet számára kiemelten fontos a művelt és zeneértő közönség, ugyanakkor termékeny zeneszerző is; világi és egyházi műveit máig játsszák. Ismertek kórusművei, kis- és nagyzenekarokra komponált munkái, de gyermekoperái is. A szerző így jellemzi a művészt: „spiritualitása, emberszeretete és a nívós zene iránti elkötelezettsége példaértékű." Szőnyi Erzsébet legnagyobb eredménye az általános zenei műveltség emelése. E könyv azonban nemcsak a puszta tényeket és a zenében eltöltött élet képeit ragadja meg, hanem a tudást és szeretetet árasztó asszony szellemét is sikerült átadnia. Szőnyi Erzsébet élete – 92 zenében eltöltött éve – példa az értelmes emberi létezésre.
Jerry L. Jaccard „Dallamok és disszonanciák. A zene nagykövete Szőnyi Erzsébet" című könyve az előszóban felteszi a kérdést: "Mit tud Szőnyi Erzsébet, a zeneszerző, ami olyan sajátos elmélyedést tesz számára lehetővé a zenei nevelésben és megfordítva? Milyen alapállás, milyen készségek és milyen hozzáállás szükséges a tartós zenei tanuláshoz?" Jerry L. Jaccard a tiszteletadás hangján vonja be Szőnyi Erzsébet életébe az olvasót: „Személyes példája is megragadó, a teljesség és tisztesség példája, melyre olyan nagy szüksége van az eljövendő nemzedékeknek. Múzsa van közöttünk!"
Az életrajz a művész gyermekkorát, iskolaéveit bemutatva kezdődik, majd a zeneakadémiai élményeinek bemutatásával folytatja, majd kitér munkakapcsolatára Kodály Zoltánnal. A háború utáni időszaknak, a kommunizmus alatti zeneszerzésnek külön fejezetet szentel a szerző. Az 1950-es évek idején is folytatta a munkát, tanította az ifjúságot; erről is beszámol a Tanító zeneszerzők fejezet. Jaccard külön fejezetben ír az új tanártípusról, és új tanítástípusról az 1964–1980-as évek között. Az archív felvételekkel illusztrált könyv a magyar zenei élet kiemelkedőségeinek nemzeti jelenlétéről is ír, az Élő bölcsesség – A múzsa otthon című fejezet pedig az 1980-as évektől napjainkig követi nyomon Szőnyi Erzsébet munkásságát. A kötet a teljes műjegyzékkel zárul.

(Jerry L. Jaccard: Dallamok és disszonanciák. A zene nagykövete Szőnyi Erzsébet. Budapest, 2016, Nap Kiadó, 237 p.)
2016. október 18.  |  szőnyi erzsébet könyvismertető