Esemény - nagy kép

A Muzsikás Együttes jubileumi koncertje

A Muzsikás Együttes a 2013-as Sziget Fesztivál nulladik napján (augusztus 6.) nagyszabású jubileumi koncerten ünnepelte negyvenedik születésnapját. A zenekar vendége volt Jandó Jenő, Petrás Mária, az Amadinda Együttes, továbbá olyan világsztárok, mint a Londonban élő hegedűművész, Alexander Balanescu és az amerikai Woven Hand rockegyüttes.
A Muzsikás együttest – Sipos Mihály, Hamar Dániel, Éri Péter, Porteleki László – ma már bátran nevezhetjük hazai kultúrkincsnek. Negyven esztendeje töretlenül magas színvonalon, a zenei gyökerekhez erősen kötődve, de más zenei műfajokra is nyitottan tolmácsolja a magyar népzene elementáris erejét és szeretetét itthon és a világ számos táján. Nemcsak hogy az egyik legnépszerűbb együttes Magyarországon, de emellett a hagyományos magyar népzenét mint minden más zenei műfajjal egyenértékű zenét fogadtatták el az egész világgal; felléptek Amerikától Japánig, Hongkongtól Tajvanig, Malajziától Ausztráliáig, Stockholmtól Madridig. Olyan hangversenytermeket töltöttek meg, és arattak fergeteges sikereket, mint a londoni Queen Elisabeth Hall és a Royal Festival Hall, az amszterdami Concertgebow, a párizsi Théâtre de la Ville vagy épp a New York-i Carnegie Hall.

A Káel Csaba rendezte jubileumi koncerten számos hazai és külföldi zenészbarát fellépett. Ahogy a Muzsikás koncerteken megszokott, a műsor gerincét most is a hagyományos előadásban megszólaló magyar népzene jelentette, s mellette egyéb zenei irányzatok is szerepet kaptak. Az együttes vendégei voltak egyszerű falusi emberek is, akik számára a hagyomány az élet mindennapos része. Megszólalt olyan zene is, mely zenei vagy lelki értelemben kapcsolódik a Muzsikáshoz, többek között Bartók egyik zongoraműve, az Amadinda fergeteges ütős darabja, Balanescu hegedű-improvizációja, valamint a Woven Hand Muzsikás-dallamra épített rockzenéje. Fellépett Petrás Mária énekes és Jandó Jenő Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Buzai Énekes Asszonyok (ének), a Vándor Vokál (ének), Farkas Zoltán „Batyu" – Tóth Ildikó „Fecske" (tánc, koreográfia), a Corvinus Táncegyüttes, Lukács Miklós (cimbalom), a Gereben Együttes (citerák), a Magyarpalatkai Banda (hagyományos népzene, Erdély, Mezőség), a Zerkula Zenekar (hagyományos népzene, Erdély, Gyimes), s mellettük dudások, tekerőlantosok és táncosok tették még színesebbé az ünnepet.

A Muzsikás Együttest 1973 nyarán alapította Sipos Mihály, ifj. Csoóri Sándor és Hamar Dániel. Éri Péter és Sebestyén Márta csatlakozásával 1980-ra jött létre az a legendás ötös, amely a zenekar legnépszerűbb nagylemezeit készítette. Ifj. Csoóri Sándort 1997-ben Porteleki László váltotta fel, vele készült a pályafutásuk szakmai csúcspontját jelentő Bartók album. Sebestyén Mártával 2008-ig dolgoztak együtt. 2005-től gyakori vendégük Petrás Mária moldvai születésű keramikus-iparművész, énekes. Munkásságukat 1995-ben Liszt Ferenc-díjjal, 1999-ben Kossuth-díjjal, 2008-ban Prima Primissima-díjjal ismerték el. Szintén 2008-ban az európai zenekarok közül elsőnek a Muzsikás kapta meg a legrangosabb nemzetközi világzenei elismerést, a WOMEX-díjat.
2013. augusztus 7.  |  muzsikás együttes