fotó: magyarteatrum.hu

Konferencia és előadás Hubay Miklós tiszteletére

A Magyar Művészeti Akadémia 2013. május 3-án Hubay Miklós Kossuth-díjas drámaíró és műfordító 95. születésnapja tiszteletére Tanácskozás az életműről címmel konferenciát rendez a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Az eseményhez kapcsolódva – szintén a PIM-ben – a debreceni Csokonai Színház művészei május 6-án Hubay Miklós Elnémulás című darabját adják elő. A konferencián Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója mond köszöntőt.

Hubay Miklós a kortárs magyar drámaírás doyenje. Színpadi bemutatója (Hősök nélkül) 1942-ben volt a Nemzeti Színház Kamaraszínházában. 1956-os szerepe miatt mellőzötté vált, évekig főként filmgyári forgatókönyveket írt és fordított. Az első magyar musicalt Vas Istvánnal (versek) és Ránki Györggyel (zene) alkotta meg Szinetár Miklós zenés színháza számára (Egy szerelem három éjszakája, 1961). A hosszantartó hazai állástalanság után pályafutása 1974-1988 között Firenzéhez kötődik, ahol a magyar irodalmat rendkívül népszerűvé tette az egyetemen. Évtizeden át írta tanulmányait, esszéit, úti- és naplójegyzeteit.


A Csokonai Színház 2010-ben az immár klasszikusnak nevezhető kortárs írónk, Hubay Miklós előtt a pályája utolsó szakaszában született Elnémulás című dráma stúdiószínházi megvalósításával tisztelgett.

„Megrendítően szép az Elnémulás, a kis nemzetek nyelvéért érzett felelősség balladisztikusnak is mondható drámája. Egy nép addig él, amíg a nyelve él" – írja Szakonyi Károly Hubay Miklós darabjáról. A darab ősbemutatója Észak-Olaszország egyik tartományában, a kihalófélben levő friuli nyelven volt, mely az újlatin nyelveknek egy olyan változata, amit már akkor is csak ötvenkétezren beszéltek. Magyarországon először a Nemzeti Színház művészei olvasták fel az író 85. születésnapja alkalmából, a szolnoki színházi bemutató után Debrecenben tűzték műsorra másodszor Magyarországon a külföldön már több színrevitelt megért darabot. A Csokonai Színház 2010-ben az immár klasszikusnak nevezhető kortárs írónk, Hubay Miklós előtt a pályája utolsó szakaszában született Elnémulás című dráma stúdiószínházi megvalósításával tisztelgett.

Az előadás különlegessége, hogy mindhárom közreműködő színész kisebbségi magyarként született, nőtt fel. A határon túli magyarság három különböző vidékéről valók: Erdélyből, Vajdaságból, Kárpátaljáról. Maguk a színészek is megtapasztalták anyanyelvük veszélyeztetettségét, a kisebbségi léthelyzetet.

Az előadás ingyenesen megtekinthető a Petőfi Irodalmi Múzeumban május 6-án 18 órától.

2013. április 26.  |  konferencia hubay miklós