Harag György életmű-kiállítás nyílt a Pesti Vigadóban

Születésének kilencvenötödik, halálának harmincötödik évfordulója alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia Harag György-emlékévet hirdetett. November 9-én, a könyvbemutatóval egybekötött tablókiállítást Nagy Viktor színházi rendező, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője, az MMA rendes tagja nyitotta meg a Pesti Vigadóban. A program következő részében Kovács Örs Levente, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének munkatársa méltatta a bemutató napján megjelent „Át akarta ölelni az egész világot – Harag György színháza" című, fényképeket és visszaemlékezéseket tartalmazó albumot.
A megnyitón Nagy Viktor azt a kérdést tette fel, hogy mi tesz egy színházi rendezőt legendássá, majd ennek megválaszolására Harag György életpályájának felidézésével válaszolt. Ezután Harag Ilona emlékezett vissza Harag György személyére, aki azt is kifejtette, hogy abban bízik, hogy a jövőben a színházi oktatás is használni tudja a most megjelenő kötetet.
Harag György (Margitta, 1925. június 4. – Marosvásárhely, 1985. július 10.) erdélyi színházrendező és színész. 1975-től a Kolozsvári Állami Magyar Színház főrendezője volt, aki egyaránt dolgozott magyar és román társulatokkal. Románia-szerte rendezett, emellett külföldi felkéréseknek is eleget tett. Az anyaországban a Gyulai Várszínházban, a Győri Kisfaludy Színházban, valamint Budapesten a Vígszínházban és a Nemzetiben, a Délvidéken pedig az Újvidéki Színházban és a Szabadkai Népszínházban.
A Pesti Vigadóban látható tablókiállítás, amely a Gyulai Várszínház és a Győri Nemzeti Színház után érkezett Budapestre, Harag György termékeny pályafutásának legfontosabb állomásait villantja fel színházi bemutatókon és próbákon készült fényképeken keresztül. A bemutatott anyag nagyrészt a rendező özvegyétől, Harag Ilonától származik, aki több évtizeden át gondosan gyűjtötte és katalogizálta a férje rendezéseiről megjelent kritikákat, újságcikkeket, a vele készült televíziós felvételeket és rádióinterjúkat. A szóban forgó gyűjtemény egy részét korábban már kiállították először 1992-ben, majd 1995-ben került a nagyközönség elé. A mostani, szerkezetében és tartalmában megújult, és kibővített tárlat Harag Ilona és az MMA Kiadó közel két éven át folytatott együttműködésének az eredménye.
A „mesterrel" egykor együtt alkotó társulatok máig méltóképpen őrzik emlékezetét. A Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Szatmárnémeti Északi Színház örökös tagjává avatta. Ez utóbbi magyar társulata 1993 óta Harag György nevét viseli. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkárának korábbi nyilatkozatát megerősítve Kovács Örs Levente elmondta, e vándorkiállításként elképzelt tárlat a jövő évben Szatmárnémetiben, Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön, Bukarestben, és Szabadkán is megtekinthető lesz.
A korszakalkotó, erdélyi rendező színházművészetének legfontosabb állomásait bemutató életmű-kiállítás előreláthatóan év végéig várja látogatóit a Pesti Vigadó földszinti foyerjában. A tárlat ingyenesen látogatható.
A Kossuth rádió Egyszer volt… című műsorának októberi adásában archív felvételről hallható volt egy Harag Györggyel készült beszélgetés, amely meghallgatható a Médiaklikk oldalán.

Az Át akarta ölelni az egész világot: Harag György színháza című kötet már kedvezményesen előrendelhető az MMA Kiadó webshopján keresztül: https://www.mmakiado.hu/kiadvanyok/at-akarta-olelni-az-egesz-vilagot
2020. november 10.  |  nagy viktor pesti vigadó harag györgy-emlékév