Blaskó Péter

Görgey: Ősbemutató Egerben Blaskó Péterrel

Görgey Gábor Görgey című új drámájának ősbemutatóját tartja november 14-én az egri Gárdonyi Géza Színház. A címszerepet Blaskó Péter alakítja.
Blaskó Balázs igazgató, az előadás rendezője úgy fogalmazott a darab olvasópróbáján: ünnep számára, hogy a színház egy új magyar drámát mutat be. Úgy véli, a magyar színháznak elő kell segítenie az új drámák születését, hiszen akkor teljesedik ki igazán egy mű, ha színpadra kerül, ha egy társulat megszólaltatja.
Görgey Gábor drámáját november 14-én láthatja először a közönség az egri teátrumban. Az előadás különlegessége, hogy a címszerepet Blaskó Péter, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész játssza.
A tábornok személye, a nevéhez kapcsolódó világosi fegyverletétel, az 1848–49-es forradalom- és szabadságharc nemzeti gyászba fordulásában neki tulajdonított szerep, az „ítélet, vagy felmentés" ma is ellentmondásokkal teli. Görgey Gábor drámája mélyen átélhető, emberi feleletet ad – mondta a rendező.
Görgey nem csak katona, tudós is volt. A Tavaszi Hadjáratát ma is tanítják a katonai akadémiákon. Emellett hihetetlen műveltsége, szarkasztikus humora volt.
Blaskó Péter mellett Balogh András, Bodor Németi Gyöngyi, Dimanopulu Afrodité, Tunyogi Péter, Nagy András, Várhelyi Dénes és Kelemen Csaba látható a darabban.
Forrás: www.szinhaz.hu
2014. szeptember 30.