Fesztiválok az Őrségben – Fatemplom Fesztivál

A hétvégén két családias hangulatú fesztivált is tartottak az Őrségben: Magyarföldön Rátóti Zoltán és Gryllus Dániel szervezte meg a Fatemplom Fesztivált, Viszákon pedig Szarvas József Tündérkertjében épült a börü.
Fatemplom Fesztivál

Július 19-21. között, idén második alkalommal rendezte meg Gryllus Dániel és Rátóti Zoltán a Zala és Vas megye határán lévő Magyarföldön a Fatemplom Fesztivált. Rátóti, aki korábban a település polgármestere volt, 2009-ben kereste fel dr. Veres András megyéspüspököt a templomépítés tervével, amely támogatást nyert. 2010-ben felszentelhették az ökumenikus fatemplomot, amely hármas funkciót lát el: szakralitása mellett kulturális központként is funkcionál, s a köré szerveződő fesztivál szíve, lelke. A szervezők a családias jelleget szeretnék megőrizni, mindig számítanak a helyiek aktív közreműködésére is. Az idei rendezvényen koncertet adott a Csík zenekar, érkeztek vendégművészek Szicíliából, számos gyerekprogrammal várták a családosokat, zenélt többek közt a Kaláka is. Délelőttönként bábszínházzal, kézműves foglalkozásokkal szórakoztatták a gyerekeket, lehetett sárkányt reptetni, Vitkolczi Ildikó pedig dedikálta 
Palkó, Zsófi és a világ dolgai című mesekönyvét.

 „Legyen ez a templom kicsit a kortárs magyar képzőművészet kiállítótere is" – mondta július 20-án, Magyarföldre tett látogatásakor Fekete György. A Magyar Művészeti Akadémia elnöke a fesztivál apropóján Akár címer is lehetne című munkáját ajándékozta a hároméves ökumenikus kápolnának. A kép egy 34 alkotást magába foglaló sorozat része, ezeket a kompozíciókat Fekete György az elmúlt három esztendő során készítette.

Videónkban bemutatja a műalkotást, Rátóti Zoltán pedig mesél a háromnapos rendezvényről.

Szombat délután, Fekete György köszöntőjét követően Weöres Sándor A teljesség felé című kötetéből készült műsort mutattak be: Gryllus Dániel citerán játszott és énekelt, Szirtes Edina Mókus hegedült, Rátóti Zoltán pedig felolvasott. Bevezetőjében Gryllus Dániel megemlékezett a héten elhunyt kollégájáról, barátjáról, Halmos Béla népzenekutatóról, népzenészről.

„Minek az út, ha nem a templomhoz vezet?" Régen, egy szép grúz filmben hallottam ezt a mondatot, lehet, hogy nem szó szerint így hangzott, de az emlékezetemben így ragadt meg. A filmben egy idős asszony mondta. Visszatért régi lakóhelyére, ahol távozása óta sok minden átalakult. Az asszony egy járókelőt kérdezett: ez az út vezet a templomhoz? A templomot már lebontották – hangzott a válasz.
Persze ez régen volt, de lehet, hogy Rátóti Zoltánt, magyarföldi polgármesterként hasonló gondolat vezette. Az út meg volt, gyönyörű helyre vezetett, szinte sugározta: itt egy templomnak kell állnia!
Két éve áll a magyarföldi fatemplom, érdemes elindulni a hozzá-vezető úton, kivált, ha a templomban és a templomra néző szabadtéri színpadon remek muzsika szól. Ezt kínálja a Fatemplom Fesztivál: Sator Quartet, Bognár Szilvia, Csík zenekar, Kaláka, Gryllus Vilmos, Szirtes Edina Mókus, Rátóti Zoltán, Igricek, Magyarvista, és hozzájuk Szlovéniából a Brina, Szicíliából a Nakaira. A Fatemplom Fesztivált vasárnap délelőtt ökumenikus istentisztelet zárja, melyen a liturgia elemei között a fesztivál művészei is előadják a hely és az alkalom szelleméhez illő dalaikat." Gryllus Dániel
2013. július 26.