dráMA – VIII. Kortárs Színházi Fesztivál Székelyudvarhelyen

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a Pro Theatrum Alapítvánnyal közösen rendezte meg szeptember 19. és 24. között, immár nyolcadik alkalommal a dráMA kortárs színházi találkozót. A rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.
A 2008-ban életre hívott rendezvény célja, hogy a színházi találkozó keretében elősegítse a szakmai kapcsolatteremtést egy – a szűkebb környezetét tekintve – (el)zárt kultúrájú régióban, illetve a közönség – elsősorban a fiatalabb nemzedék – érdeklődését felkeltse egy új színházi nyelvezet iránt.
Hosszú távon pedig találkozási pontot kíván teremteni a két nemzet, a román és magyar színházi kultúrája számára, ez azért is fontos, mert román nyelvű előadásokkal, illetve a kortárs drámák nyelvezetével ritkán találkozhatnak az érdeklődők. A dráMA fesztivál ezt az űrt is hivatott betölteni.
Tizenkét előadást mutattak be a székelyudvarhelyi találkozón, amelyet a szeptember 21-én ünnepelt magyar dráma napja köré szerveztek. Csurulya Csongor, a szervező színház művészeti vezetője szerint fő feladata a kortárs színházi folyamatok elemzése volt.
A találkozón szakmai beszélgetéseket is tartottak, és kihirdették a székelyudvarhelyi és a nagyváradi színházak által harmadszor meghirdetett dráMÁzat elnevezésű drámapályázat eredményeit.
 
A rendezvény programja itt érhető el.
2016. szeptember 25.  |  színházfesztivál