Aknay János, Orgován Kinga, Novotny Tihamér és Feledy Balázs

Égi és földi geometria

Hetvenedik születésnapja alkalmából köszöntötték Aknay János Kossuth-díjas festőművészt március 27-én, a posztgeometrikus magyar alkotók egyik legkiemelkedőbb egyéniségét. Ebből az alkalomból bemutatták az Égi és földi geometria című képzőművészeti albumot.
Ugyanezen a címen volt megtekinthető a képzőművész életművét összefoglaló tárlat a szegedi Regionális Összművészeti Központban (REÖK) február 28. és április 28. között. A Kecske utcában levetítették azt a kisfilmet, amely Szegeden is látható volt. Ezt követően Orgován Kinga művészettörténész beszélgetett az alkotóval, illetve két művészeti íróval Feledy Balázzsal és Novotny Tihamérral, akik különböző perspektívából igyekeztek láttatni Aknay életművének lényegét.
Feledy Balázs szerint Aknay egész életében „sajátos, egyéni utat járt. Szentendrén találta meg azt a művészeti eszményt, melyet az egyéni stílusával össze tudott egyeztetni". Aknay Jánost a „színek varázslatos mesterének" nevezte. Kijelentette: „a kemény élekkel és fehér vonalakkal operáló, tiszta felületek festője, aki alkotásait a mágikus színerő révén teszi élénkké és élővé. A nézőre nem csak képi szerkezetével, de a színei varázsával is hat".
Novotny Tihamér szerint Aknay kezdetben konstruktivista alkotó volt, akinél a '80-as években jelentek meg azok a rovás-jelek, amelyek végül egy önálló, alkotói ciklussá álltak össze. Ebben az időben jelentkezett nála az angyal-motívum. Mint fogalmazott: „a rovásjelekből formált absztrakt angyalok keresztül-kasul átjárják az Aknay János által létrehozott világot. A '90-es években a rovás-jelek emberi formákat vettek fel, hogy aztán az évtized végére visszatérjenek a figurális angyal-motívumok. De ezek már szent varázsokkal bíró, ikon-szerű angyali lények" – mondta Novotny Tihamér. Hozzátette: „úgy alkot, mint egy zeneszerző, akinél bizonyos tendenciák, szellemi irányzatok búvópatakként törnek a felszínre". Orgován Kinga kérdésére, mely szerint mit jelent Aknay számára a „szentendreiség", azt válaszolta a Kossuth-díjas festőművész, hogy számára ez „egy olyan, művészi, befogadó közeg, amely egy életre szóló kötelezettség".
 
2019. március 27.  |  aknay jános feledy balázs juhász judit novotny tihamér orgován kinga