Élet-utazás Zsigmond Dezső filmrendezővel

Születésnapja alkalmából Zsigmond Dezsőt köszöntötték március 20-án. A Balázs Béla-díjas filmrendezőt a háznagyi teendőket is ellátó Pörös Géza szerkesztő, filmkritikus, televíziós szakíró laudálta.

 

Mint méltatásában kifejtette: három és fél évtizedes munkássága során Zsigmond Dezső több mint száz dokumentumfilmet és hét játékfilmet készített. Ez a teljesítmény szemléletesen bizonyítja, mit végzett, hova jutott és milyen mélységben sajátította el a filmkészítés alapjait. Első alkotásait a '80-as évek elején készítette, s az akkori rendszer kritikai megközelítése jellemezte. Később megjelent nála az elhallgatott múlt, majd a groteszk, az irónia és a humor is. Filmjeit azóta is ez a szemléletgazdagság jellemzi. Pörös Géza hozzátette: „Zsigmond Dezső figyelme azokra az emberekre irányult, akik a társadalom alsó régióiba születtek, de a saját akaratuk, szorgalmuk, tehetségük révén a létezés magasabb fokára küzdötték fel magukat. Ha pedig mindezt a térképre vetítjük, azt látjuk, hogy a hangsúly Kelet-Magyarországon, Kárpátalján, a Partiumban és a Székelyföldön van."
Pörös Géza laudációja után levetítették Kovács László operatőr-rendező „Élet-utazás Zsigmond Dezső filmrendezővel" című portréfilmjét. Az 52 perces mozi Zsigmond Dezső életének jelesebb állomásaihoz köthető helyszíneket mutatja be az újhatvani gimnáziumtól kezdve, melynek 1970 és 1974 között a diákja volt, egészen a szatmári síkon élő egyszerű emberekig, kik közül oly soknak az életét feldolgozta valamelyik dokumentumfilmjében. A portréfilm levetítése után személyes emlékekkel átszőtt kötetlen beszélgetés keretében mesélt Zsigmond Dezső a filmes alkotásai kulisszatitkairól.
2019. március 20.  |  pörös géza zsigmond dezső