„Világló világom"

Székely Orsolya iparművész estje
 
Székely Orsolya iparművész estjét rendezték meg március 6-án a Kecske utcai Makovecz Szalonban. A háznagyi teendőket Szalay Tihamér Ybl-díjas építész látta el.
A háznagyi teendőket Szalay Tihamér Ybl-díjas építész látta el. Laudációjában „a fény művészének" nevezte Székely Orsolyát, akinek a munkáit költészetként jellemezte. Mint fogalmazott: „a lelke felöltözteti az épületet". Ezt követően vetített képes előadás keretében tekinthette meg a közönség azokat a fali csillárokat és álló, valamint falra szerelt világítólámpákat, melyeket Székely Orsolya tervezett. Gyönyörködhettek többek között a füzéri és a diósgyőri vár, vagy éppen a monori vigadó, a pécsi dzsámi, a bátai és pécsi templom, illetve a miskolci zenepalota tereit fényárban fürösztő, világító műalkotásokban.
Finta József, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas építész ezt követően elmondott köszöntőjében szerencséseknek nevezte azokat az építészeket, akik a magyar millennium idejében kibontakozó aranykorban alkothattak, mert akkor erkölcsi, gondolati és strukturális tekintetben egyaránt rend volt. Finta József szerint Székely Orsolya művészete ezt a hagyományt őrzi. Mint fogalmazott: „csillárjai felidézik az isteni fényeket". Hozzátette: „a fényhez csak olyan ember nyúlhat hozzá, aki munkája közben Isten fényességét is tiszteli. Székely Orsolya ilyen művész. Ennek köszönhető, hogy alkotásai mindig azonosulnak azzal a térrel, ahová kerülnek" – mondta Finta József.
Dénes Eszter építész köszöntőjében hangoztatta: Székely Orsolya munkáiban „játékos alkotó, igazi tárgyszerető, terek és tárgyak életre keltője" – mondta. „Számunkra értéktelennek tűnő töredékeket, melyek önmagukban nem funkcióképesek, hiányosak, tölt meg tartalommal.  Keze alatt a rész újra egésszé lesz."
 
2019. március 6.  |  finta józsef juhász judit székely orsolya