Vörös Győző

Vörös Győző könyvbemutatója: Machaerus III

Digitális könyvbemutató keretében ismertette 2019. január 16-án a Kecske utcai Makovecz-szalonban Vörös Győző ókorkutató, ásatásvezető, a Holt-tenger partján folyó szentföldi magyar régészeti misszió legújabb kutatási eredményeit rögzítő Machaerus III című kötetet. Az est háznagyi teendőit Juhász Judit látta el.
A szentföldi ásatás húsz éves koncesszióját még a Makovecz Imre által vezetett Magyar Művészeti Akadémia társadalmi egyesület nyerte el. A Kecske utcában most bemutatott Machaerus III című kötet az ásatások és a műemlék-feltárás legfrissebb eredményeit rögzíti. Előadása elején Vörös Győző a Jordániában található Machaerus-ról elmondta, hogy nem csak régészeti lelőhelyről van szó, hanem evangéliumi helyszínről is. Machaerus börtönében tartották fogva, majd végezték ki Keresztelő Szent Jánost. Ahogyan az az evangéliumokban is olvasható Heródes Antipas születésnapján, Salome hercegnő táncát követően fejezték le Keresztelő Szent Jánost.
Machaerust a rómaiak Jeruzsálem eleste után elfoglalták és lerombolták. Vörös Győző szerint „az evangéliumi helyszínek közül Machaerus az egyetlen, aminek az építészeti terét restaurálhatjuk, s ezáltal a következő nemzedék számára hiteles illusztrációt készíthetünk azokból az évekből. Mint elmondta II. András magyar király személyesen vezetett hadjáratot a Szentföldre. Vele jutottak el oda első ízben a ferences szerzetesek. „A célunk ugyanaz, mint egykoron II. Andrásnak, hogy előkészítsünk a Szentföldön egy teret az európai keresztény zarándokok számára" – emelte ki Vörös Győző.
2019. január 16.  |  makovecz imre vörös győző juhász judit