Bohus Zoltán: Dűnék, 2014, üveg, ragasztott, csiszolt, reflexiós üveg, 15×36×30 cm

Több, mint szomszéd – Pozsonyi Magyar Kulturális Hét

2015. június 813.

Magyarország pozsonyi nagykövetsége a tavalyihoz hasonló, a magyarországi és szlovákiai kormányzati körökben egyaránt pozitív visszhangot kiváltó Magyar Kulturális Hetet rendez „Több, mint szomszéd" elnevezéssel 2015. június 8. és 13. között. Az MMA támogatásával Makovecz-kiállítás és Bohus Zoltán kiállítása is látható lesz a kulturális hét keretében.
A 2014-es programsorozaton belül az MMA támogatásával adott nagy sikerű koncertet a pozsonyi Vigadó épületében a Zuglói Filharmónia – Nemzeti Ifjúsági Zenekar, idén pedig ez a két kiállítás képviseli a Magyar Művészeti Akadémiát.
A Magyar Hét célja, hogy egy héten keresztül zajló színes kulturális és gasztronómiai programokkal közelebb hozza Szlovákiához, a szlovákokhoz Magyarországot, illetve a magyar kultúrát.
Pozsony belvárosában lévő színházakban, kiállítótermekben, koncerttermekben és egyéb más helyszíneken komoly- és könnyűzenei koncerteket, kiállításokat, irodalmi esteket, színházi előadásokat szerveznek, a hétvégén pedig, Pozsony központi sétaterén, a Hviezdoslav téren, egy háromnapos gasztronómiai fesztivált tartanak a nagyközönség számára.

Makovecz-kiállítás
A Nagykövetség egyik kérése Makovecz Imre szabadkézi rajzaiból összeállított kiállítás volt, amelyet a Magyar Hét első napján, a Magyar Nagykövetség Konzulátusának Sedlárska (Nyerges) utcai nagytermében nyitnak meg. (Parkolási lehetőség a 10 perc sétára lévő Magyar Intézetnél.)
Kurátornak az MMA Csernyus Lőrinc építészt kérte fel. A kiállítás ideje alatt egy plazmaképernyő mutatja be az építész által tervezett épületeket és épületegyütteseket, amelyeket a kurátor válogatott össze.
A megnyitón szlovák részről Juraj Hermann, a Szlovákiai Építészek Szövetségének (SAS) elnöke vesz részt, aki köszöntőt mond, és Fekete Györggyel, az MMA elnökével nyitja meg a kiállítást.
A megnyitó időpontja: 2015. június 8., hétfő, 17 óra.
* meghívó *

Bohus Zoltán-kiállítás
Bohus Zoltán üvegművész, a Nemzet Művésze örömmel mondott igent az Intézet felkérésére, hogy kiállítsa üvegalkotásait.
A kiállítás helyszíne a Byzant Galéria lesz (a Pozsony önkormányzat tulajdonában lévő Zichy-palota kiállítóterme). 
Bohus Zoltán üvegművész kiállítását szlovák részről Štěpan Pala üvegművész nyitja meg, míg magyar részről a pozsonyi származású dr. Szabó Lilla művészettörténész tart egy rövid előadást.
A kiállítás megnyitójának időpontja: 2015. június 9., kedd, 19 óra.
* meghívó *

Bohus Zoltán: Vízió

A két kiállítás két héten keresztül lesz megtekinthető.
A Pozsonyi Magyar Kulturális Hét teljes programja itt olvasható.
2015. június 6.  |  makovecz imre bohus zoltán