Felavatták Schwajda György szobrát

Orbán Viktor miniszterelnök és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója felavatta Schwajda György, az új Nemzeti Színház első igazgatójának szobrát a teátrum előtti Bajor Gizi parkban.
 
 
Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök Schwajda György szakmai érdemeiről szólt és kiemelte, hogy neki köszönhető, hogy 160 év után a nemzet színháza végre egy hozzá méltó épületben lelt otthonra, amelyet erre a célra szántak, és ezért is építettek. 
 
„Schwajda György sorsa a hazaszerető, építő magyar személyiségé. Azé a magyaré, aki a saját útját járja, mert tudja, az idő őt fogja igazolni. A színház, melyet épített, itt magaslik és ragyog. Belaktuk, szeretjük, büszkén járunk ide, dicsekszünk vele, a miénk. Schwajda György nevét abba a vaskos könyvbe írták be a magyarok, amelyben azok nevét őrzik, akikre hálásan fogunk emlékezni, amíg lesz magyar nyelvet beszélő ember a világon" – mondta beszédében Orbán Viktor. 
 
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója kiemelte, hogy Varga Imre igazi remekművet hozott létre. „Megfogott valami nagyon lényegeset Schwajda dacos, „csakazértis" jelleméből. Az ő alkotása fogadja majd a színházba látogatókat, szigorúan tekintve ránk, mintegy védve azt az épületet, amelynek létrehozásában elévülhetetlen érdemei voltak" – fogalmazott a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. „Schwajda György azok közé tartozott, akik építeni akartak. Felvállalni a Nemzeti Színház ügyét, az ő részéről valóságos tett volt. Tartalommal megtölteni és megvalósítani azt a víziót, amely a Nemzeti Színház kapcsán benne létezett, már nem adatott meg neki, az a mi feladatunk" – zárta beszédét a teátrum vezetője. 
 
Az avatási ceremónián jelen volt Törőcsik Mari Kossuth-díjas színművész is, aki személyes hangvételű beszédében emlékezett meg Schwajda Györgyről.
„Nagyon tudott színházat csinálni, megkockáztatom, hogy a legjobban Magyarországon.
Az idő múlásával nem múlik el a hiány, hanem felerősödik, és el fog kísérni a síromig. Tíz évig voltam a színésznője és csodákat lehetne róla beszélni. Boldog vagyok, hogy itt állhatok a szobra előtt" – fogalmazott a nemzet színésze. 
 
Az avatási ünnepségén jelen volt Schwajda György családja, Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész, Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Prőhle Gergely helyettes államtitkár, Bácskai János IX. kerületi polgármester, valamint a Magyar Művészeti Akadémia több tagja is, úgy mint Reviczky Gábor, Rátóti Zoltán, és Zsuráfszky Zoltán.


A Magyar Művészeti Akadémia két éve készített portrévideót Varga Imre szobrászművészről:
2015. április 29.