« Vissza

2017. szeptember 17. | 19.30 – Zenekari hangverseny Arany János tiszteletére

2017. szeptember 17. | 19.30 – Zenekari hangverseny Arany János tiszteletére

A Magyar Művészeti Akadémia Arany János születésének 200. évfordulójára emlékező hangversenyén a magyar operatörténet egyik legjelentősebb darabjának – Mihalovich Ödön Toldi szerelme című művének – részletei, továbbá Weiner Leónak a Toldiból írt zenekari darabjai hangzanak fel a Pesti Vigadóban, a MÁV Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában. Vezényel: Csányi Valéria.

Mihalovich Ödönnek (18491929), a Zeneakadémia áldott emlékű igazgatójának „Toldi szerelme" c. műve (1895) az Erkel és Bartók közti magyar operatörténet egyik legjelentősebb darabja. Két részlete hangzik fel, amelyeket neves művészek önállóan is műsorra tűztek annak idején.

Weiner Leónak, a magyar zenepedagógia talán legeredményesebb személyiségének, ismert és elismert zeneszerzőnek (18851960) első és utolsó zenekari darabját hallhatjuk, a világszerte játszott, 22 éves korában komponált Szerenádot és a kortársak által elutasított „Toldi" szimfonikus költeményt, amelynek az 1953-as ősbemutató után ez lesz a második nyilvános előadása.


Műsor:

Mihalovich: Toldi szerelme – nyitány
Mihalovich: Toldi szerelme – két ária
Weiner: Szerenád op. 3.
- szünet - 
Weiner: Toldi op.43 – 12 zenekari kép Arany eposza nyomán
 
MÁV Szimfonikus Zenekar
vezényel: Csányi Valéria
Közreműködik: Horti Lilla énekművész

Helyszín: Pesti Vigadó, Díszterem

Horti Lilla
A szegedi Vántus János Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után 2012-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előadóművészet-klasszikus ének képzésére, majd 2015-ben ugyanitt kezdte meg az operaének mesterképzést, Marton Éva és Virág Emese növendékeként. Többek között közös koncertet adott Kertesi Ingriddel és Virág Emesével a Bartók rádió Márványtermében, és szerepelt a Zeneakadémia Koncertközpont első operaprodukciójaként bemutatott 2013-as Varázsfuvolában, mint első dáma, valamint az ugyanitt bemutatott A tavasz ébredésében és a Jolanta cipőjében. 2012-ben első helyezést ért el az Országos Szakmai Énekversenyen, második díjat kapott a III. Nemzetközi Simándy József Énekversenyen nyújtott teljesítményéért, a 22. Nemzetközi Ferruccio Tagliavini Énekverseny második kategóriájában pedig első helyezést ért el. 2016-ban a Nemzetközi Marton Éva Énekverseny II. díjazottja.
 
Csányi Valéria
A Zeneakadémián 1982-ben Zámbó István, Párkai István és Kistétényi Melinda osztályában középiskolai énektanár és karvezető diplomát, majd 1984-ben Kórodi András és Lukács Ervin vezetésével karmesteri diplomát szerzett. 1983 augusztusa óta az Operaház tagja, mint korrepetitor, 1988 óta mint vezénylő korrepetitor, 2002 óta mint karmester. Az operák mellett 1995 és 2009 között minden balettelőadásban, premierekben részt vett. Az Operaház keretei között mintegy 650 előadást dirigált. 1996-tól a Stockholmi Strauss Orkester újévi koncertjein rendszeres vendégként vezényelt 10 alkalommal, és Ifj. Johann Strauss Fürstin Ninetta operettjéből CD-felvételt is készítettek a Naxos kiadó számára. 2010. július 10-én, Komáromban a MÁV Szimfonikusokkal és operaházi szólistákkal Erkel Ferenc István király c. operájának eredeti formáját mutatta be, amely a bemutató éve (1885) óta nem hangzott el. 2012-ben az operáról CD-t is készített. A produkciót a Magyar Művészeti Akadémia kiemelt rendezvényként mutatta be 2013. május 20-án. A MÁV Szimfonikus Zenekarral CD-ket készít a Naxos kiadónak, legutóbb Weiner Leó: Csongor és Tünde balettjének világelső felvételét és Széchényi Imre zenekari darabjait rögzítették. 2014-től tanítja a Pécsi Egyetem ének és opera tanszakos hallgatóit.

A belépés díjmentes, de előzetes online regisztrációhoz kötött. Regisztráció a vigado.hu-n nyíló regisztrációs felületen!