Négy elem

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Négy elem címmel kiállítást szervezett képzőművész tagjai számára. A szakmai zsűri által kiválasztott művekből rendezett kiállítás egy időben, négy helyszínen lesz látható: Budapesten az Olof Palme Házban, Szentendrén a Régi Művésztelep Galériájában, a Barcsay Múzeumban, valamint a Vizes Nyolcas Uszoda és Szabadidőközpontban. A megnyitó rendezvényen az MMA több szakmai díjának átadására is sor kerül.

* * *

A MAOE célja, hogy átfogó keresztmetszetét adja jelenlegi tagjai munkásságának, így a sokrétűen megközelíthető tűz-víz-levegő-föld tematika keretein belül bemutatkozási lehetőséget biztosítson számukra egy seregszemle keretein belül. A beérkezett és szakmai zsűri által kiválasztott művekből rendezett kiállítás egy időben, négy helyszínen látható: Budapesten az Olof Palme Házban (1146 Bp., Olof Palme sétány 1.), Szentendrén a Régi Művésztelep Galériájában (2000 Szentendre, Bogdányi út 51.), a Barcsay Múzeumban, valamint egy alternatív helyszínen, a Vizes Nyolcas Uszoda és Szabadidőközpontban, ahol a beküldött anyagból kiválogatott 72 mű nagyított printjeiből látható a Vízalatti tárlat. Ez utóbbi helyszín, az uszoda nem csak az egyik elemhez, a vízhez mint közeghez kapcsolódik, de a hely specifikumából adódóan a tárlat az uszodába járó felnőtteket és gyermekeket is megszólítja, így a vizuális művészeti szakmán kívül új célcsoporttal is bővül a kiállítás célközönsége. 

A négy elem tematikus művészeti kiállítás a vizuális szakma igen széles rétegét mozgatta meg, hiszen közel 470 alkotó küldött be pályaművet. A legkülönbözőbb művészeti ágak (képző-, ipar- és fotóművészet) és ezeken belül a legváltozatosabb műfajok (festészet, szobrászat, grafika, illusztráció, installáció, kerámia, textil) megjelennek a tárlaton, így a vizuális művészet minden területe, és a legfiatalabb alkotóktól a középgeneráción át az idősebbekig valamennyi korosztály jelen van a kiállítók között.

Vízalatti tárlat

A MAOE Négy elem című kiállítás-sorozatának egyik különleges és fő színhelye a V8 Városi Uszoda és Szabadidőközpont, ahol a beküldött anyagból kiválogatott 72 mű nagyított printjeiből látható a Vízalatti tárlat. Ez utóbbi rendhagyó és egyedülálló kiállítási helyszín, hiszen korábban még sehol nem rendeztek művészeti alkotásokat bemutató víz alatti kiállítást.

Már maga az épület is művészi installációvá változik, hiszen külső építészeti homlokzatához alkalmazkodó és 500 m2-en megjelenő, 11 darab 450×600 cm-es matrica „csomagolja be" a létesítményt. Így az utcán közlekedő emberek, autósok, gyalogosok figyelmét felkelti az uszoda külső falain is kibontakozó vizuális látvány, amely becsalogatja még az egyébként úszni nem járó embereket is az épületbe.
Az uszoda a Négy elem című nagyszabású tárlat koncepciójában szereplő egyik alapelemhez, a vízhez közvetlenül is kapcsolódik, ami jelenleg kiállítási közeggé lép elő. A Vízalatti tárlat a maga nemében rendhagyó és stílust teremtő esemény.
 
Természetesen a vízalatti kiállítást a „nem úszók" is megtekinthetik – persze más nézőpontból –, és a látványt élvezhetik a medence partjáról, az uszodában kiépített úgynevezett „sóhajok hídjáról", amiről az egész medencére rálátás nyílik. A hely specifikumából adódóan a tárlat az uszodába járó felnőtteket és gyermekeket is megszólítja. Így a vizuális művészeti szakmán kívül, új célcsoporttal is bővül a kiállítás célközönsége. Többek között a kiállítás időszaka alatt lesz a Víz Világkongresszusa Budapesten, amit annak résztvevői is megtekintenek.
 
Vízalatti tárlat kiállító művészeire szavazni lehet a pénztárnál. A közönségdíjat értelemszerűen a legtöbb szavazatot kapott művész kapja. A látogatók között MAOE-katalógusokat sorsolnak ki.

* * *

Négy elem című kiállítás ünnepélyes megnyitója és a díjátadás:
2013. október 5-én 12 órakor a Szentendrei MűvészetMalomban (2000 Szentendre, Bogdányi út 32.).

A megnyitó rendezvényen az MMA több szakmai díjának átadására is sor kerül. A díjakat az MMA tagozatainak nevében átadja:
Szemadám György és Simon Károly tagozatvezető urak, Haris László felügyelő testületi tag
 
Vízalatti tárlat megnyitója:
2013. október 5-én 15 órakor a Szentendrei Városi Uszoda és Szabadidőközpontban (V8 – 2000 Szentendre, Kálvária út 16/c.) lesz.
 
A kiállítást köszönti:
Dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton egyetemi docens, múzeumigazgató, Szentendre Város Kulturális és Turisztikai vezetője és
Dr. Dietz Ferenc Szentendre polgármestere
 
A kiállítást megnyitja:
Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke
 
A kiállítás-sorozat kurátora Dr. Szeifert Judit művészettörténész.
 
Vízalatti tárlat koncepció tervezője és kurátora: Sárkány Győző grafikus, érdemes művész.
2013. október 2.  |  kiállítás