Aknay János MMA tag, a MAOE elnöke és Sárkány Győző, a MAOE alelnöke

Mega-kiállítás Szentendrén az MMA támogatásával

A Labirintus című kiállításon 628 művész, köztük képző-, ipar- és fotóművész mutatkozik be a szentendrei MűvészetMalom összes termében szeptember 7-től, vasárnaptól, október 10-ig. 
A megnyitón adják át a díjakat harminc olyan művésznek, akik kiemelkedő szakmai színvonalú alkotásokat adtak be a pályázatra. A díjazottak között a Magyar Művészeti Akadémia több tagja is szerepel, például M. Novák András festőművész, Szabó Tamás szobrászművész, Bohus Zoltán üvegművész és Katona Szabó Erzsébet textilművész.
 
A MűvészetMalom kertjében megnyitják a Labirintus Háznak nevezett, 63 négyzetméter alapterületű, 3 méter magas épített installációt is, melyben egészen év végéig láthatók lesznek a kiállított művek digitális nyomatai – mondta el az mma.hu-nak Sárkány Győző grafikusművész, a kiállítást szervező Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) alelnöke, társkurátor.
A művész elmondása szerint a MAOE 6500 tagot számlál – köztük zenészek is vannak – és pár éve teljes átalakuláson ment át; jelenleg egy kis létszámú koordinációs irodát működtetnek és elsősorban a szakmai élettel foglalkoznak. 
 
Az egyesületnek először 2011/12-ben volt nagy kiállítása Valóság és illúzió címmel, melyen 250 művész vett részt, majd tavaly október 5-én Négy elem címmel nyitottak kiállítást 480 művész részvételével. Az idei, legújabb tárlaton – a tendenciába illeszkedve – minden eddiginél több alkotó vesz majd részt.
 
A MAOE bizottsága két-háromezer pályamunkából választotta ki a tárlatra került alkotásokat. Sárkány Győző hozzátette, hogy mind a három évben tematikus pályázatot írtak ki a kiállításra, így jövőre is ezt teszik, Harmónia címmel. Az egyre növekvő számok jelzik a nagyfokú érdeklődést, a megmutatkozás igényét. A MAOE pedig a kiállításokkal lehetőséget teremt a művészek, a művészettörténészek és a kurátorok közti párbeszédre is – fejtette ki.
 
Az egyesület összeállít kisebb tárlatokat is, így 2014 őszétől Duna címmel lesz látható kiállítás Dunaszerdahelyen. Emellett a MAOE az Art Markettel közösen értékalapú megjelenést tervez a vásáron, melynek keretein belül Szurcsik József festőművész és Polgár Rózsa textilművész munkáit állítják ki, és mindkettőjükről könyv is megjelenik.
 
A szentendrei kiállításra kétnyelvű – magyar, angol – katalógus is készült.
A Labirintus pályázat felhívása  itt  érhető el.
A megnyitó és a díjátadó meghívója az alábbi képre kattintva nyílik meg.

2014. szeptember 2.