Nagyobb térképre váltás
Időpont: 2013. október 14. 18.00
Helyszín: Kárpát-haza Galéria,1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 52.

Kuti Dénes kiállítása

A Kárpát-haza Galériát október 14-én Kuti Dénes szovátai festőművész tárlatával nyitották meg. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által szervezett kiállítás fővédnöke Fekete György, az MMA elnöke, aki egyben a tárlatot is megnyitotta.
A Nemzetstratégiai Kutatóintézet október 14-én, Kuti Dénes, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának tárlatával nyitotta meg a Kárpát-haza Galériát. A rendezvényen köszöntőt mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. A szovátai festőművész kiállítását Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke nyitotta meg.

„Kuti Dénes a hiperrealizmus világsikerének idején, a '70-es évek elején indult Kolozsvárott, s kiváló képességeinek éppen ez a látásmód felelt meg a legjobban.(...)Kuti Dénes művészetének is egyik legfőbb tárgya a természet. De a természetet a legképtelenebb, a legmeghökkentőbb helyzetekbe hozza. Lehetetlen ideákat kényszerít például a mezőre: szőnyegként gyűri meg annak felületét vagy fordított ösvényt fest a dimbes-dombos tájra. Tudniillik ez az ösvény nincs letaposva, lenyírva, hanem épp ellenkezőleg, csak a környezete! A virító, virágzó, sövénykígyóként ágaskodó ösvény pedig bizarrul fut végig a lankákon. Kuti festményein a természet olykor az abszurd történelmi allegória szerepét tölti be: például bőröndbe gyűrt mező, virágos rét csempeburkolattá kidolgozva, a négy évszakot egyszerre magán viselő erdő stb. Képeinek feszültségét tehát a természet hiperérzékeny, valósághű ábrázolása és a groteszk, lehetetlen helyzetteremtés adja."
Chikán Bálint művészettörténész

Tekintsék meg a rendezvényen készült fotógalériánkat!
2013. október 10.  |  kiállítás kuti dénes