Gergely-Farmos Lilla kapta a Samu Géza-díjat

A fiatal szobrászművészt, Gergely-Farmos Lillát tüntették ki idén a tizedik alkalommal átadott Samu Géza-díjjal, amit Kő Pál, a díj egyik alapítója adott át a művésznő képviselőjének.

A szobrászművészről elnevezett Samu Géza-díjat először 2005-ben adták át, Kő Pál szobrászművész, a Képzőművészeti Egyetem tanára, a Samu Géza Alapítvány kuratóriumának elnöke és Zelnik József, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke kezdeményezésére. Az 1991-ben létrehozott Samu Géza Művészeti Alapítvány – melynek megálmodója Makovecz Imre volt – céljául tűzte ki, hogy megóvja és továbbörökítse Samu Géza szobrászművész hagyatékát. Az alapítók, valamint a Fás-kör tagjai sok munkát áldoztak a művész életművének restaurálására, rekonstruálására, a tárgyi hagyaték megmentésére, archiválására, és a fiatal szobrásznemzedék támogatására alapították meg a Samu Géza-díjat.

Samu Géza pályafutása az 1970-es évek elején indult. A népi tárgykultúra pusztulófélben lévő rekvizítumait, a paraszti lét mindennapi használati eszközeit, tárgyait idézte meg, fogalmazta újra szobraiban. Népmesei, balladai elemeket épített bálványaiba, idoljaiba, bábfigurákra emlékeztető műveibe. Alapanyaga a fa, de dolgozott vassal, kővel, csonttal és munkáihoz felhasznált növényi magvakat, madártollat, később pedig bronzot és alabástromot is. 1976-ban a Vörös szerpentin installációban összegezte korábbi munkáit, ezzel az átfogó művével búcsúzott a népi tárgykultúrára utaló direkt fogalmazásmódtól. Ettől kezdve készített szabadtéri és kiállítási enteriőrbe fogalmazott installációkat, environmenteket és assemblage-okat. Antropomorf és zoomorf szobrait kis és nagy méretben egyaránt megalkotta. Legjelentősebb hazai kiállítása az 1983-as műcsarnokbeli Installációs kísérlete, míg külföldön a XLIII. velencei biennálen való szereplése volt. Legjellegzetesebb műve a számtalan variánsban, anyagban és méretben alkotott Kisördög. Műveiből elementáris erő sugárzik, egyéni, mással nem rokonítható hangvétele a XX. századi magyar szobrászat egyik legjelentősebb alkotójává tette. Állandó kiállítása a pécsváradi Samu Géza Múzeumban látható.

2014. február 13.