Csáji Attila Lapok Borgesnek (Képzelt lények könyve XII. részlet, 2010)

Csáji Attila Fényút című kiállítása Pozsonyban

Csáji Attila Fényút című kiállítása április 23-tól tekinthető meg a Pozsonyi Városi Galériában. A tárlatot, amelynek első bemutatója márciusban volt a Műcsarnokban, a Fény Nemzetközi Éve alkalmából szervezték. Ezúttal a pozsonyi Magyar Intézet és a Városi Galéria, valamint a Nemzetközi Kepes Társaság Fényműhelyének együttműködése révén valósul meg.
„Ezen a kiállításon fényboxokat, lézer-szuperpozíciós képeket, lézer-fénykörnyezeteket, valamint néhány komputergrafikát láthatnak – írja Csáji Attila az új bemutató kapcsán. – A Központi Fizikai Kutató Intézetben 1977 óta folytatunk kísérleteket a lézer képi lehetőségeinek a feltárására. Kroó Norbert a magyarországi lézerkutatás vezetője teremtett erre lehetőséget." Csáji Attila festőként közelített a témához s a lézerfény képteremtő „anyagszerűségét" kívánta megismerni. Egy fizikai jelenségből, a lézerinterferenciákból indult ki, mely a lézerfény egyik alaptulajdonságának, monokromatikusságának a következménye. Erre épített rá egy képátfogalmazási rendszert, mely nemzetközi unikumnak bizonyult. „A kísérletek folyamán egy flexibilis optikai eszköz-rendszert hoztam létre, mely által teremthető képi világ merőben eltért a tiszta interferenciáktól – ismertette a művész. - Az egyik lehetőség ebben az úgynevezett szuperpozíciós módszerben az érzékelhetőség és törvényszerűség, a figuratív és nonfiguratív képek összekötő hídjának láthatóvá tétele, a folyamatos képi metamorfózis. Ezt jól követhetik a dán címer interferenciákból való kibontakozását s szuperpozíciós képpé alakulását bemutató fényboxon."
Ezzel a módszerrel részletesebben ismerkedhetnek meg a kiállítás egyik monitorán. A másik monitoron megjelenő lézeranimációs film, valamint a meghívón szereplő kép is erre a módszerre épül. A tárlat június 14-ig tekinthető meg a Pozsonyi Városi Galériában (Mirbach-palota, Ferencesek tere 11.).
Csáji Attilát 1987-ben fényművészeti munkái, különösen a szuperpozíciós módszer alapján választottak taggá a Massachusetts Institute of Technology - Center  for  Advanced Visual Studies intézetében (MIT/CAVS) Ez kitűnő lehetőséget teremtett a további kutatásokhoz. A művész a Nemzetközi Fényszimpóziumok szervezőjeként és a Nemzetközi Fényműhely létrehozójaként szeretné felhívni a figyelmet egy másik kiállításra is, a „Több fényt" című nagyszabású fényművészeti tárlatra, mely augusztus 20-ig tart nyitva az Új Budapest Galériában.
2015. április 28.  |  csáji attila