Esemény - bal kép
A megnyitó időpontja: 2013. június 21. (péntek) 10.30 óra
Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum kerítése, a Múzeum körút és Bródy Sándor utca sarka


Nagyobb térképre váltás
Esemény - nagy kép

Amrita

2013-ban itthon és Indiában Amrita Sher-Gil magyar-indiai festőművész (1913–1941) születésének 100. évfordulóját ünnepeljük, és megemlékezünk Baktay Ervin indológus (1890–1963) halálának 50. évfordulójáról.
A Hungarofest Nonprofit Kft., a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Nemzeti Múzeum Amrita Sher-Gil születésének századik évfordulója alkalmából szabadtéri fotókiállítást tart.

A megnyitó időpontja: 2013. június 21. (péntek) 10.30 óra
Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum kerítése, a Múzeum körút és Bródy Sándor utca sarka
A kiállítást megnyitja: Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke
Beszédet tart: Őexcellenciája Gauri Shankar Gupta, India magyarországi nagykövete és Dóka Tibor Gyula, a Hungarofest Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Vezetést tart a kiállítás kurátora, Keserü Katalin művészettörténész
 
India Frida Kahlo-ja, Amrita Sher-Gil magyar édesanya és szikh arisztokrata apa gyermekeként 1913-ban született Budapesten. Nagybátyja Baktay Ervin keletkutató volt, aki már Amrita gyerekkorában felfigyelt tehetségére. Magyarországon nevelkedett, művészeti tanulmányait Párizsban végezte, húszéves volt, amikor a Grand Salon először bemutatta egy képét. Az 1930-as években szinte minden nyarat Magyarországon, a Dunakanyarban töltött, majd Indiában telepedett le, ahová később férjét, unokatestvérét, az ír-magyar Egán Viktort is magával vitte. Haláláig Indiában élt. Képeivel rendszeresen szerepelt a Grand Salon és a Salon des Tuileries kiállításain. Hatása a bengáli reneszánsz kiemelkedő alakjaiéhoz, így Rabindranath Tagoréhoz mérhető, alkotásaiban egyedi módon ötvözte az európai posztimpresszionizmus, mindenekelőtt Cézanne, Gauguin, Modigliani és az indiai festészet képi világát. Európaiként és indiaiként mindkét kultúrához kapcsolódott, ugyanakkor egyszerűségre és letisztultságra törekedett. Munkásságára hatással volt a második világháború előtti magyar festészet, különösen a nagybányai festőiskola. Életművének nagy részét a delhi Modern Művészetek Galériája őrzi, első nagyobb, európai kiállítását az Ernst Múzeum rendezte 2001-ben, kurátora Keserü Katalin volt, akitől 2007-ben monográfia is jelent meg a festőről.

Az MMA és a Hungarofest együttműködésében megvalósult kiállítás anyaga az Iparművészeti Múzeum Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Gyűjteményéből, Amrita Sher-Gil indiai hagyatékából és magyarországi magánszemélyektől származik.

A kiállítás kurátora: Keserü Katalin
Tervező: Veszely Ferenc
A tárlat július végéig látható.
2013. június 12.