Esemény - nagy kép

Amrita Sher-Gil és az indiai–magyar művészeti kapcsolatok

A Magyar Művészeti Akadémia 2013. november 4–5. között tartott nemzetközi konferenciát az indiai-magyar származású festőnő életművéről és a két ország közötti művészeti kapcsolatokról a KárolyiCsekonics Rezidencián. A rendezvény fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere volt.
A miniszter köszöntőjét ide kattintva olvashatják. 

Amrita Sher-Gil magyar édesanya és pandzsábi arisztokrata apa gyermekeként született Budapesten, 1913-ban. Magyarországi gyermekéveit követően Párizsban folytatott művészeti tanulmányokat, majd Indiában élt, ahol elismert festővé vált. Európai és indiai kultúrához való kötődéséből fakadóan alkotásaiban ötvözte a hagyományos indiai és a modern európai festészetet.

Születésének századik évfordulója alkalmából az idei évet az UNESCO Sher-Gil-emlékévvé nyilvánította, melyet Indiában, a delhi National Gallery of Modern Artban nyitottak meg január végén. A Hungarofest szervezésében hazánkban is megemlékezést tartottak Amrita budapesti szülőházánál, a Szilágyi Dezső tér 4. szám alatt. A Nemzeti Múzeum kerítésén elhelyezett, Amrita Sher-Gil életéről és festészetéről szóló tablókiállítás június 21-étől volt látható, a balatonfüredi Vaszary Villában július 15-én nyitották meg a tiszteletére rendezett tárlatot, szeptember 24-én pedig a párizsi UNESCO Palotában emlékeztek a művészre.

A konferencia ismertetője és programja az alábbi képekre kattintva elérhető.
 
 
 * * *

 
Felvételünkön Keserü Katalin beszél Amritáról a Magyar Nemzeti Múzeum kerítésén látható tablókiállítás megnyitójakor.
 
2013. október 25.  |  konferencia amrita sher-gil