Károlyi – Csekonics Rezidencia
1088 Budapest,  Múzeum utca 17.
Telefon: 06 (1) 411-5738

Tormay Cécile-emlékkonferencia

A Magyar Művészeti Akadémia 2012. október 5-én, a Tormay Cecil Emlékév keretében konferenciát rendez az elfeledett és vitatott írónő tiszteletére.

A konferencián külön-külön szekcióban írók, irodalomtörténészek és történészek beszélnek Tormay írói-esztétikai, illetve politikai-közéleti megítéléséről, szerepéről. Az előadások alatt 30 perces fotó-, kép- és dokumentum-összeállítás vetítése lesz látható Tormay Cécile hagyatékából.

A konferencia arra keresi a választ, hogy ki is volt az a 20. századi magyar író, akit irodalmunk elismert jelesei, legjobb értői komolyan méltattak és értékeltek, és akinek aztán több mint hatvan esztendőn át jóformán a nevét sem volt szabad kiejteni, nem hogy érdemeit elemezni. Már Szerb Antalnak a Nyugatban – a Tormay lapjával konkurrens irodalmi folyóiratban – megjelentetett nekrológja is jelzi, hogy kiemelkedő kvalitásai ellenére politikai szerepvállalása miatt voltak, akik elfordultak nem csak a közszereplőtől, de az írótól is. Ez a folyamat végletesen kiteljesedett a II. világháborút követő évtizedekben.

Azok az alkotások, amik Tormay Cécile tollából megszülettek, ha valóban olyan minőséget képviselnek, mint a nagy kortársak állítják, túl kellett hogy éljék a politikai elfogultságok évadjait. Mi az, ami életművéből a ma olvasói számára is fontosak? És van-e művei közt olyan, ami nem állta ki az idő próbáját?

A Magyar Művészeti Akadémia és a rendezőtársak célkitűzése az, hogy az elfogulatlan szakmai értékelés legyen mérvadó Tormay életművének újrafelfedezésekor, és a tiszteletadás mindannak, ami tehetségében, alkotásaiban és életútjában előremutató és értékes volt.

A meghívó itt tekinthető meg.
Az előadások címei, menetrendje itt látható.

2012. október 4.  |  tormay cécile emlékkonferencia