Kodály nyomdokain: Platthy György-emlékkonferencia

Népművészet a vizuális nevelésben címmel Platthy György-emlékkonferenciát rendeznek november 15-én és 16-án a pécsváradi Fülep Lajos Művelődési Központban. A tanácskozáson többek között Földi Péter Kossuth-díjas festőművész, Vidák István textilművész és Platthy István művészetterapeuta tart előadást.

Platthy György festőművész, főiskolai tanár (1908–2003) a Pécsi Tanárképző Főiskola Rajz Tanszékének vezetője volt. Kodály nyomdokain haladva az 50–60-as években komoly érdemei voltak abban, hogy a népművészet tanítása bekerüljön a rajztanárképzésbe és ezen keresztül az általános iskolai vizuális nevelésbe.

A képzéshez főiskolai jegyzeteket, illetve a 70-es években tankönyvet írt. Nagy hangsúlyt helyezett a népművészet alkalmazásának pedagógiai módszertanára. A téma igen időszerű, ugyanakkor manapság elhanyagolt.

– Az informatikai forradalmat élő társadalomban, a vizuális média túlsúlya mellett ugyanakkor az iskolai vizuális nevelés és ízlésformálás elhanyagolt a tantárgyak rendszerében. A képiség és az esztétikum fejlesztése terén óriási tartalékok vannak a népművészetben, hiszen sok-sok évszázad alatt az emberiség kollektív tapasztalata, tudása, érzelmei sűrűsödnek bennük. 2008-ban ugyanitt, már rendeztünk Platthy György emlékkonferenciát, nagy érdeklődés mellett, az ország minden tájáról érkezett kétszáz fő résztvevővel – közölték a szervezők.

Az emlékkonferencián, szakemberek, kiváló művészek, rajztanárok, szakmai műhelyek mutatnák be módszereiket, elért eredményeiket, a népművészet alkotó módon való felhasználását a mai vizuális nevelésben.

A mostani megrendezésre kerülő tanácskozás elnöke, akárcsak az előzőé is: dr. Andrásfalvy Bertalan néprajztudós.

2012. november 5.  |  emlékkonferencia platthy györgy