Czakó Gábor és Balog Zoltán Fotó: Bartos Gyula / EMMI

Személyes és közösségi szövetségkötés a keresztény hittel és kultúrával

Állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adtak át a Pesti Vigadóban — Átadták a Szent István Rend díjat a Sándor-palotában
 
Augusztus 18-án a Pesti Vigadóban kimagasló szakmai munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozat kitüntetést vehetett át Czakó Gábor Kossuth-díjas és József Attila-díjas író, nyelvrégész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Magas színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára.
Sokoldalú írói pályafutása, valamint a határokon átívelő magyar kulturális kapcsolatok elmélyítését szolgáló tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést vehetett Gál Sándor József Attila-díjas író, költő, az MMA rendes tagja Magyarország Kassai Főkonzulátusán augusztus 18-án.
Augusztus 20-án a Sándor-palotában Áder János Erdő Péter bíborosnak és Vásáry Tamás zongoraművésznek, a nemzet művészének adta át a Szent István Rend díjat. Az eseményen mások mellett részt vett Fekete György, az MMA elnöke is.

Kisfilmünkben Czakó Gábor olvassa fel Forma és nyelv című írását. A felvétel 2017. március 23-án készült Budapesten.

Augusztus 18-án Balog Zoltán Magyar Érdemrend Középkereszt, Magyar Érdemrend Tisztikereszt, Magyar Érdemrend Lovagkereszt, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, Magyar Bronz Érdemkereszt, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárral közösen Móra Ferenc-, Pauler Gyula- és Szinnyei József-díjakat adott át az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. Megmaradásunk és gyarapodásunk a 21. században is csak a Szent István által ezer évvel ezelőtt lefektetett alapokra épülhet. Ez a magyarok személyes és közösségi szövetségkötése a keresztény hittel és kultúrával – fogalmazott Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter. Hozzátette: a kitüntettetek tisztességes munkával, tudományos teljesítménnyel, magas művészettel és rekordokkal járultak hozzá a magyar nemzet életéhez, így folytatói és résztvevői a megmaradásért és gyarapodásért vívott küzdelemnek.
Augusztus 20-án a minőség, a jóság, a szépség és igazság Szent István életművében is megnyilvánuló, tér és idő mechanikus határait elmosni képes erejét ünnepeljük, valamint mindazt, ami közös bennünk Beregszásztól San Franciscóig, Tel-Avivtól és Torontótól Canberráig és Stockholmig, Gyimesbükktől a Rózsadombig.
Az elmúlt hét év, a demográfiai, az államadósság és a környezetvédelem helyzetének javulása megmutatta, hogy nincsenek vesztett ügyek, lefutott meccsek, ha komolyan nekilátunk, javíthatunk az életünkön – hangsúlyozta az emberi erőforrás miniszter.
Példaként említette, hogy ma már nem a munkanélküliek magas száma gond, hanem a munkaerő hiánya, egyre kevesebb az olyan fiatal, akik sem tanulni, sem dolgozni nem tudnak. Hozzátette azt is: az állam és az egyházak összefogásának is hála, ma kétszer annyi cigány fiatal jár egyetemre Magyarországon, mint három évvel ezelőtt.
Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az ünnepség zárásaként hangsúlyozta: Magyarország kormánya példaként állítja a díjazottakat a társadalom elé.
Az elmúlt években a Millennium óta nem látott kulturális infrastruktúra-fejlesztés indult Magyarországon – fűzte hozzá az államtitkár, aki kiemelte a kulturális alapellátás, valamint a népi kultúra megerősítését célul kitűző 7,5 milliárd forint összértékű Csoóri Sándor-program elindítását is. Szent István jól tudta, csak erős, független állam védheti meg polgárait a külső erőkkel szemben. A mai aktív generációnak is az a feladata, hogy nemzeti kultúránkat és függetlenségüket az ezzel ellentétes nemzetközi tendenciák ellenére is megőrizze – fogalmazott Hoppál Péter.

A kitüntetettek névsora megtekinthető itt.

Magyarország köztársasági elnöke Áder János sokoldalú írói pályafutása, valamint a határokon átívelő magyar kulturális kapcsolatok elmélyítését szolgáló tevékenysége elismeréseként ítélte oda a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést Gál Sándor József Attila-díjas író, költő, az MMA rendes tagja részére. Az elismerést Magyarország Kassai Főkonzulátusán adta át. Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja augusztus 18-án ünnepélyes keretek között.
Csoltkó Jenő méltatja Gál Sándort Magyarország Kassai Főkonzulátusán
Fotó: Nagy Emese/Felvidék.ma

Augusztus 20-án Áder János köztársasági elnök Erdő Péter bíborosnak és Vásáry Tamás zongoraművésznek, a nemzet művészének adta át a Szent István Rend díjat, a Sándor-palotában.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A Szent István Rend a tehetségeknek, példát mutató tudósoknak, művészeknek, sportolóknak, egyházi és közéleti szereplőknek szóló közös hála legrangosabb kifejezője – fejtette ki Áder János augusztus 20-án a Sándor-palotában.
A köztársasági elnök kiemelte, Erdő Péter mindig a nemzet "pótolhatatlan méltóságát" szolgálta, továbbá lelkipásztori és tudományos munkáját is abban a tudatban végzi, hogy az igazság felismerése a továbbadás felelősségével jár, ezért jelent életében a tanítás küldetést az értékek megismerésére és megismertetésére.
Az államfő elmondta, Vásáry Tamás is távolba mutató, magas célokat állított maga elé, csodagyerekségének ígéretét váltotta be.
„Ifjú titánból lett rajongással körülvett, érett művész és bölcs mester" – fogalmazott Áder János, aki szerint Vásáry Tamás szuggesztív, magával ragadó előadásmódja egy olyan hangszeren hozott számára sikert, amely körül még a világ élvonalában is nagy a tolongás.

Vásáry Tamás zongoraművész, Herczeg Anita, Áder János köztársasági elnök és Erdő Péter
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt