Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán

Mészöly Miklósra emlékezik az MMA

A Magyar Művészeti Akadémia 2021-ben megemlékezik a 100 éve született és 20 éve elhunyt Mészöly Miklósról, a múlt század második felének kiemelkedő írójáról. Mészöly Miklós életműve arra példa, hogy miként lehet egy diktatúra szorításában megőrizni a személyes függetlenséget és az alkotói szuverenitást. Remekművei Az atléta halálától a Sauluson és a Filmen, a Magasiskolán és a Családáradáson, esszéin át nemcsak új poétikájukkal hatottak, hanem maradandó erővel jelenítették meg a magyar és a közép-európai lét következményeként nemzedékek alapélményévé vált „szép reménytelenség"-et is. Az MMA a kettős évfordulón (a járvány miatt meg nem valósítható rendezvények hiányában) júniusban kerítés-kiállítással, egy szeptemberben elkészülő tanulmánykötettel és a tervek szerint az ősszel elkészülő, In memoriam… portréfilmmel tiszteleg Mészöly Miklós emléke előtt.
Az előkészületekben és a megvalósulásban dr. Kucsera Tamás Gergely MMA-főtitkár vállalt koordináló szerepet, a program felkért szakmai felelősei: Pécsi Györgyi akadémikus, az MMA Kiadó vezetője és dr. Gróh Gáspár nem akadémikus közgyűlési képviselő.
Az MMA már korábban szorgalmazta a Mészöly-mű alapján készült Magasiskola című film (r.: Gaál István, 1970) digitális felújítását, amely el is készült, és a közmédiában január 14-én már be is mutatták a restaurált filmváltozatot.
Mészöly Miklós elhunytának 20. évfordulója alkalmából a Móser Zoltán fotóiból készülő kerítéskiállítás a nyár elején lesz látható az MMA Bajza utcai épülete körül.
Mészöly Miklós (1921–2001) a 20. század második felének kiemelkedő írója. Eredetileg Molnár Miklós néven, Szekszárdon született. Középosztályi származása miatt az 1950-es években sem az irodalmi, sem a polgári életben nem tudott érvényesülni. Írói életműve az 1960-as években vált láthatóvá, és hamarosan megkerülhetetlenné is.
Életművének gerincét elbeszélések, novellák, kisregények alkotják, de több esszé-, publicisztika-, dráma- és mesekötet szerzője is. Novellái a kor komor atmoszféráját realisztikus pontosságú, szilárd szerkesztésű, példázatos történetekbe sűrítik. Hőseit kis közösségek körébe, vagy a tágasság szédítő kereteibe helyezi. Műveiben megrendítően ábrázolja a huszadik század minden kegyetlenségét és borzalmát. Nemcsak írói teljesítményével, hanem morális tartásával is kitűnt kortársai közül. Nem alkudott meg a hatalommal sem az 1956-os forradalom előtt, sem utána. Mészöly több írónemzedéknek is szeretett és köztiszteletben álló mestere volt, mértékadó személyiség, aki egy méltányolt és követendő szellemhez adott zsinórmértéket.
Jelentős kötetei többek közt: Magasiskola (1956), Az atléta halála (1966), Jelentés öt egérről (1967), Saulus (1968), Pontos történetek útközben (1970), Film (1976), Megbocsátás (1984), Otthon és világ (1994). 1990-ben Kossuth-díjat kapott. Nemzetközi sikert is aratott, európai nyelveken is számos kötete jelent meg.
Legutóbb levelezése feleségével, Polcz Alaine-nel látott napvilágot. Az író emlékháza Szekszárdon működik. Műveinek nagy része elérhető a Digitális Irodalmi Akadémián.
2021. január 19.  |  emlékezés pécsi györgyi gróh gáspár mészöly miklós 100