Könyv és virág

A jubileumi, XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál április 18-tól 21-ig várja a látogatókat a Millenáris Parkban. 

„Erre a négy napra a Fesztivál Európa legnagyobb könyvesboltjává válik; a standokon összesen 40-50 ezer kötet lesz elérhető, köztük számos világhírű író műveivel" – mondta a Könyvfesztivál igazgatója, Zentai Péter László a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón. 

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése kereken húsz éve, 1994 áprilisában nyitotta meg az első hazai könyvfesztivált a Budapest Kongresszusi Központban. Az előzmények azonban két évvel korábbra vezetnek, mikor az Egyesülés akkori vezetői, Bart István és Zentai Péter László fölkereste a legendás Frankfurti Könyvvásár igazgatóját, Peter Weidhaast, hogy segítségét kérjék egy regionális kötődésű nemzetközi rendezvény megszervezésében. A sajtótájékoztatón jelenlévő Weidhaas így tekintett vissza a fesztivál első éveire: A kizárólag kereskedelmi célokkal létrehozott könyvvásárok helyén sikerült elindítani egy olyan programsorozatot, ami – a kereskedelmi szempontokat sem megtagadva – az olvasás kultúrájának ünnepévé vált.  

A Könyvfesztivál szervezői 1995-óta évről-évre díszvendégként invitálják meg valamelyik európai vagy tengerentúli országot, melynek képviselői a négy nap alatt különböző programokon mutatják be hazájuk kultúráját. Idén a meghívott „vendég" – a fesztivál történetében másodszor – Olaszország lesz, melynek kiemelkedő irodalmi örökségéből és kortárs művészetéből a Budapesti Olasz Kultúrintézet válogatott ízelítőt az érdeklődőknek. „Tudjuk, hogy Magyarországon széleskörűen elterjedtek és ismertek az olasz irodalom kiemelkedő klasszikusai, ám napjaink művei már kevesebb nyilvánosságot kaptak. Épp ezért a „nagy öregek" mellett inkább a modern művészekre helyezzük a hangsúlyt" – mondta Gia Gianotti, a Kultúrintézet igazgatója.

Zentai Péter László fesztiváligazgató a programsorozat eseményei közül kiemelte az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, amelynek keretében minden évben 18-20 tehetséges európai prózaírót látnak vendégül. Az elsőkönyves írók számára bemutatkozási lehetőséget kínáló programon eddig olyan, mára komoly elismertséget szerzett alkotók álltak az olvasók elé, mint Dragomán György, Grecsó Krisztián, Szvoren Edina vagy Horváth Viktor.

A szervezők majdnem két évtizede minden évben pódiumbeszélgetésre invitálják az aktuális rendezvény díszvendég-íróját; idén a Goncourt-díjas francia Michel Houellebecq mutatkozik be a fesztivál nyitónapján.  

A fesztiváligazgató fölhívta a figyelmet arra, hogy a rendezvényt 1995-óta mindig az április 23-i Könyv és Szerzői Jog Világnapjához igazítják. A jeles nap tiszteletére a fesztivált idén könyv és virág ajándékozásával nyitják meg.

 

A könyvefesztiválon a Magyar Művészeti Akadémia több író tagja is bemutatja és dedikálja könyvét. 

Könyvbemutatók

Április 19.

16.30–17.30 Hess András terem
Új kötetek a Magyar esszék-sorozatból
20 éves a Nap Kiadó, 75 éves Ágh István, 60 éves Gróh Gáspár
Résztvevők: Ágh István, Kiss Gy. Csaba és Papp Zoltán
Moderátor: Gróh Gáspár és Sebestyén Ilona (Nap Kiadó)

Április 20.

10.30–11.30 Kner Imre terem
Páskándi Géza válogatott művei I–II. Novellák, tanulmányok / Drámák
Könyvbemutató felolvasással
Résztvevők: Páskándiné Sebők Anna, a szerző özvegye és örököse
a kötetszerkesztője és Tarján Tamás  irodalomtörténész
Közreműködik: Helyey László színművész (M-érték Kiadó)

18.00–19.00 Supka Géza terem
Czakó Gábor Szabír titok című könyvének bemutatója
Résztvevők: a szerző és Bencze Lóránt egyetemi tanár
(CzSimon Könyvek)

Április 21.

13.00–14.00 Szabó Magda terem
Orosz István Válogatott sejtések (a tojás volt előbb) című könyvének és Armand Puig i Tarrech Gaudí és a Sagrada Familiacímű könyvének bemutatója
Résztvevők: Orosz István, Török András útikönyvíró, kulturális menedzser és Wesselényi-Garay Andor építész
(Typotex Kiadó)

17.00–19.00 Teátrum
Születésnapi Irodalmi Szalon
Házigazda: Tarján Tamás
Meghívottak: 85 éves: Benkő Samu, Hankiss Elemér, Juhász Ferenc; 80 éves: Gálfalvi Zsolt, Gergely Ágnes, Konrád György; 75 éves: Ágh István, Radnóti Zsuzsa, Sándor György, Szilágyi István, Takács Zsuzsa; 70 éves: Dalos György, Kocsis L. Mihály, Kulin Ferenc, Mezey Katalin, Oravecz Imre, HansHenning Paetzke, Szegedy-Maszák Mihály, Várady Szabolcs; 60 éves:Angyalosi Gergely, Kőrössi P. József, Szőcs Géza; 50 éves: Podmaniczky Szilárd (MKKE)

Dedikálások:

Április 19.

12.00–13.00 D 43 stand Albert Gábor dedikálja műveit
(PONT Kiadó)

Április 20.

12.00–13.30 D 43 stand Albert Gábor dedikálja könyveit
(PONT Kiadó)

16.00-17.00 K 4 stand
Ágh István dedikál

17.30–18.30 K 4 stand Kiss Gy. Csaba és Ágh István dedikál
(Nap Kiadó)

Április 21.

13.00–14.00 D 8 stand
Kányádi Sándor és Keresztes Dóra dedikálja a Küküllő kalendárium című gyermekkönyvet
(Holnap Könyvkiadó)

14.00–15.00 K 16 stand
Orosz István dedikálja Válogatott sejtések (a tojás volt előbb) című könyvét
(Typotex Kiadó)

15.30–16.00 D 43 stand Albert Gábor dedikálja könyveit
(PONT Kiadó)

16.00–17.00 K 4 stand Tamás Menyhért dedikál
(Nap Kiadó)

17.00–18.00 K 2 stand Kovács István dedikálja A csoda a Visztulánál és a Balti-tengernél, az „Egy a lengyel a magyarral" – A szabadságharc ismeretlen lengyel hősei című köteteit és Edward Stachura Szekercelárma, avagy az emberek a téli erdőncímű könyvének fordítását
(Magyar Napló)

17.00–18.00 K 4 stand Ágh István és Tóth Erzsébet dedikál
(Nap Kiadó)

18.00–19.00 K 4 stand Kodolányi Gyula dedikál
(Nap Kiadó)

Bővebben...

A könyvfesztivál katalógusa elérhető itt

2013. április 17.