Fotó: Beliczay László szekelyhon.ro

Felavatták Kányádi Sándor szobrát Nagygalambfalván

Felavatták Kányádi Sándor, az MMA néhai tagja első köztéri szobrát szülőföldjén, Nagygalambfalván, a Kossuth-díjas költő, a nemzet művésze születésének kilencvenedik és temetésének első évfordulóján. A tervek szerint a jövőben emlékházat alakítanak ki a székelyföldi településen, amely a költőnek végső nyughelye is.
Kányádi Sándor életműve világszerte ismertté tette a költő szülőfaluját, amelynek vezetősége ezért küldetésének érzi, hogy a szellemi örökségért cserébe emlékhellyé alakítsa a versek születésének színtereit, mondta el a Kossuth Rádió Krónika című adásában a falu polgármestere. Gyerkó Levente azt is hangsúlyozta, hogy a szoboravatás csak a kezdet. A továbbiakban a helyi általános iskola, amelynek udvarán a szobor áll, fölveszi Kányádi Sándor nevét. Ezután síremléket és egy emlékházat alakítanak ki tiszteletére a község területén.
A csomafalvi származású, Budapesten élő Polgár Botond szobrászművész, az alkotás készítője személyesen is ismerte Kányádi Sándort. A művész a megbízást a tavalyi év végén kapta Budavár polgármesterétől. A mellszobor bronzból készült, talapzata málnási andezit. Az avatóünnepségen a szobrászművész elszavalta Kányádi Posztumusz című költeményét – számolt be róla a szekelyhon.ro honlap július 7-én.
2019. július 18.  |  kányádi sándor szoborállítás