Bodor Ádám, Vashegyi György, Czakó Gábor, Kásler Miklós (fotó: MMA)

Bodor Ádám és Czakó Gábor lettek a nemzet művészei

Az irodalom művészeti terület két Kossuth-díjjal elismert alkotója, Bodor Ádám és Czakó Gábor részesült a Nemzet Művésze díjban 2019. november 5-én a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban, így két kiváló íróval egészül ki a nemzet művészeinek rangos társasága. Bodor Ádám az abszurd stíluselemekkel átszőtt, a kortárs magyar irodalmat gyarapító szépírói életműve elismeréseként, míg Czakó Gábor a magyar irodalmat gyarapító szépírói életműve elismeréseként, nyelvrégészeti tevékenységéért és a humanista gondolkodás tanításának megbecsüléseként vehette át a Nemzet Művésze díjat Vashegyi Györgytől, a Magyar Művészeti Akadémia elnökétől és prof. dr. Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől.
A Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére alapított Nemzet Művésze díjat öt évvel ezelőtt, 2014-ben kaphatták meg először legjelesebb művészeink, így már hatodik alkalommal adhatják át a magyar művészeti élet legmagasabb rangú elismerését – emlékeztetett a díjátadón mondott köszöntőjében az MMA elnöke. Vashegyi György hangsúlyozta: a Nemzet Művésze díj várományosait nem öncélú érdek vvezérli; őszinte alázattal tanítják a nemzetet, nyújtják át bölcsességüket, teszik közkinccsé tehetségüket.
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ünnepi beszédében elmondta: a magyar nemzet fennmaradásának záloga az volt, hogy táplálkozni tudott ősei hagyományaiból, a kereszténységből és Európa kultúrájából. Mint hozzáfűzte, a magyar irodalom azért játszott rendkívüli szerepet a magyar nemzet történetében, mert mindig a magyar emberek életszemléletét, világlátását, törekvéseit fejezte ki. Ezúttal is két nagyszerű irodalmár veheti át a Nemzet Művésze díjat, amely nemcsak a kormány nagyrabecsülését, hanem az olvasóközönség tiszteletét és szeretetét is kifejezi – méltatta a díjazottakat Kásler Miklós.

A Magyar Művészeti Akadémia Nemzet Művésze díj Bizottsága a Nemzet Művésze címet adományozta, irodalom művészeti területen Bodor Ádám Kossuth-díjas író részére az abszurd stíluselemekkel átszőtt kortárs magyar irodalmat gyarapító szépírói életműve elismeréseként.

Bodor Ádám laudációja itt olvasható.

Bodor Ádám a díj átvételekor elmondta: az elismerés mérföldkő alkotói pályáján, még akkor is, ha életútja vége felé részesült benne, a Nemzet Művésze díjra ezért "egy boltív záróköveként" tekint. Az író köszönetet mondott a sorsnak, amiért Erdélyben született és élte le élete felét, mert ez a természeti, történelmi, etnikai és kulturális sokszínűségéről ismert vidék rengeteget adott számára.

A Magyar Művészeti Akadémia Nemzet Művésze díj Bizottsága a Nemzet Művésze címet adományozta, irodalom művészeti területen Czakó Gábor Kossuth-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja részére a magyar irodalmat gyarapító írói életműve elismeréseként, nyelvrégészeti tevékenységéért és a humanista gondolkodás tanításának megbecsüléseként.

Czakó Gábor laudációja itt olvasható.

Czakó Gábor az elismerés átvétele után mély meghatottságát fejezte ki, köszönetet mondva feleségének is, aki elmondása szerint társként segítette az életben és az alkotásban is.

A díjátadó ünnepségen Bogányi Gergely tanítványa, a 2014-es Virtuózok tehetségkutató fiatal győztese, Boros Mihály zongoraművész közreműködött.

A Nemzet Művésze díjat a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére – 2013-ban – az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából alapította.
A díj az alábbi művészeti területeken adományozható: színházművészet, irodalom, zeneművészet, képzőművészet, filmművészet, építőművészet, táncművészet, iparművészet, fotóművészet, népművészet, valamint cirkuszművészet. A Nemzet Művésze cím az előzőleg Kossuth-díjban részesített és 65. életévét – táncművész, valamint cirkuszművész esetében 50. életévét – betöltött művészeknek adható. A Nemzet Művésze címet egyidejűleg legfeljebb 70 személy viselheti.
A díj odaítéléséről a 11 fő Kossuth-díjjal kitüntetett művész alkotta Nemzet Művésze díj Bizottság dönt. A bizottság két tagját a kultúráért felelős miniszter, nyolc tagját a bizottság elnöke kéri fel, legfeljebb három évre.
A Bizottság elnöke 2019-ben Kubik Anna színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. A Bizottság további tagjai, akik egyben a művészeti területeket is képviselik: Aknay János, Eperjes Károly (az Emberi Erőforrások Minisztériumának delegáltjai), Buda Ferenc, Finta József, Gyulai Líviusz, Kiss János, Medveczky Ádám, néhai Sára Sándor, Schrammel Imre és Sebő Ferenc (mint a Bizottság elnöke által felkért tagok).

A Nemzet Művésze díj honlapja: http://nemzetmuvesze.hu