Fekete György - Aranykor

Fekete György életműve az Iparművészetiben

Famozaikokon, rajzokon, kollázsokon, kisplasztikákon keresztül tekinti át a 80 éves Fekete György képzőművészi életművének eddigi hat évtizedét az Iparművészeti Múzeum Aranykor című, 2012. szeptember 29-től november 4-ig látogatható kiállítása.

„Hatvan évvel ezelőtt itt, a múzeum épületében tudtam meg, hogy felvettek az Iparművészeti Főiskolára, amelynek ez a ház adott otthont" – idézte fel pályájának kezdetét a kiállítás szeptember 28-i sajtóvezetésén a Kossuth-díjas belsőépítész.

Emlékeztetett arra, hogy eredeti szakmájával 2002-ben hagyott fel, belsőépítészeti életművéből akkor a Vigadó Galéria rendezett „beszámoló kiállítást". Az Iparművészeti Múzeum tárlatára Fekete György ezért képzőművészi, iparművészi munkái közül válogatott. A legkorábbi művek a Borsos Miklós óráján 1952-ben papírra vetett alakrajzok, míg a legfrissebb alkotások 2012-ben készültek.

Kaesz Gyula Ismerjük meg a bútorstílusokat című könyvébe Fekete György mintegy ezer illusztrációt készített: „ekkor tanultam meg igazán rajzolni" – emlékezett a művész a sorozatra, melyből hat tabló nyújt betekintést a látogató számára.

Számos kisplasztika és rajz mellett a kiállítás fotókon, modelleken mutatja be a művész nagyméretű murális kompozícióit, amelyek közül mára több is megsemmisült, illetve elveszett.

A tárlat legnagyobb egysége Fekete György famozaikjaiból válogat. Mint a művész elárulta, az utóbbi években berendezett mozaikműhelyében 3-4 hetente készül el egy-egy újabb munkával, amelyekhez több mint harminc fafajtát használ.

A festék és pác nélkül feldolgozott faanyag mellett a kompozíciók fontos részét képezik a beépített emléktárgyak. Pillantás a Mennyországból című alkotásába Fekete György például felesége unokáinak angyalrajzát, Marianna arany madara című munkájába Makovecz Imre hitvesének sztaniolmadarát, Sylvia hegedűje című mozaikjába pedig egy családi hangszer darabjait helyezte el.

Címer is lehetne címmel a művész egy több mint 110 éves faládát dolgozott fel, Az idő mérhetetlen címet viselő kompozíció órája pedig leszögelt mutatókkal, csak 12-est tartalmazó számlappal vizsgálja az idő mibenlétét.

Fekete György életmű-tárlata az Iparművészeti Múzeum kupolatermében november 4-ig lesz látható, majd Zalaegerszegre és Sopronba is ellátogat. A kiállításhoz katalógus is készült.

2012. szeptember 28.  |  fekete györgy kiállítás