2014. augusztus 2–31.

Gorka Géza Kerámiamúzeum
Verőce, Szamos utca 22.

···················································
Hager Ritta: Folyamat (2009–2010; plasztikus felvetésű gobelin, gyapjú, len; 117×195 cm)

A Duna és a Biblia Hager Ritta kárpitjain

Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész Evezz a mélyre című kiállítása augusztus 2-án (szombaton) nyílik Verőcén a Gorka Kerámiamúzeumban. A Magyar Művészeti Akadémia, valamint a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja újabb munkáit és egy következő alkotás tervét állítja ki, illetve bemutat néhányat mini textiljeiből is.
A verőcei villában, amely Gorka Géza híres keramikus otthona volt, a Gorkák három nemzedékének alkotásaiból – Gorka Géza, valamint leánya, Gorka Lívia és unokája, Gorka-Focht Géza munkáiból – álló kiállítás várja a látogatókat. A felső emeletén időszaki tárlatokat rendeznek; itt lesznek láthatók Hager Ritta textiljei is.
A művész a nyarakat Verőcén tölti férjével, és mint az mma.hu-nak elmondta, ezúttal legújabb munkáit mutatja be. A Folyamat és a Kegyelem címűek már láthatók voltak a Forrás Galériában, de az Evezz a mélyre és az Elveszett bárány először kerül a közönség elé. A címadó kárpit, az Evezz a mélyre egy bibliai történetre utal, az idézet folytatása: és vesd ki a hálódat. Az Elveszett bárány című munka szintén bibliai utalás, amely „arra sarkall, hogy találjuk meg önmagunkat. Mindkettő az elmélyülés gyümölcse" – jegyezte meg a művész, hozzátéve, hogy II. János Pál pápának volt egyik mondása a "Ne féljetek!" mellett az "Evezz a mélyre!".
A nagy textilek mellett Hager Ritta bemutatja következő, legalább 2 méterszer 1 méteres kárpitjának tervét, amelynek Kiút lesz a címe. Az érdeklődő minitextiljeiből is láthat néhányat. Ezek többnyire játékos munkák, Duna-parti „leletekből" készültek. A művész példaként említette, hogy talált egy törött téglát, annyit lehetett elolvasni rajta, hogy tégla; ő körbeszőtte, az lett a címe, hogy Tégla és len. Egy olyan fakéregdarabot is talált, amely átölelt egy ágat, ebből lett a Kéregmanó.
Hager Ritta kiállításán – amely augusztus 31-ig lesz nyitva – köszöntőt mond Bethlen Farkas, Verőce polgármestere, megnyitja Ferencz István Kossuth-díjas építész. Énekelnek és gitároznak a Gelley-fiúk, a művész unokái.

Alább részletet láthatnak az MMA Hager Rittáról készült portréfilmjéből:
2014. július 24.  |  kiállítás hager ritta