Jelenczki István filmje Trianonról

Trianon 100. évfordulójára négyrészes dokumentumfilmet készített Jelenczki István dokumentumfilm-rendező. December 19-én és 20-án 16 órától, valamint januárban egy új alkalommal a járványügyi protokollnak megfelelően online vetítésen tartja meg az Uránia Nemzeti Filmszínház Jelenczki István Trianon-filmjének bemutatóját. Jelenczki István a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, filmrendező, képzőművész, fotográfus. Dokumentumfilmje Trianonról ismét egy monumentális munka, az összesen hatórás, részenként átlagosan másfél órás filmfolyam azt a 100 éve velünk élő, feltáratlan, be nem gyógyított sebet mutatja meg, amely minden magyar lelkében ott sajog: az egység elvesztése.
2020. december 19.

Kollányi Ágoston-pályázat

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának támogatásában készülhet el mások mellett Dárday István és Szalai Györgyi filmje Makovecz Imre építész életművéről és Jankovics Marcell magyar szentek sorozatának Szent Istvánról szóló epizódja.

2014. február 24.

Ébresszétek fel a világot!

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ) „Ébresszétek fel a világot!" címmel fotópályázatot hirdet. Az 1.500.000,- Ft összdíjazású pályázatra Ferenc pápa mondata ihlette pályamunkákat várnak, melyek a címre szabadon reflektálnak, témájuk, szereplőik által önmagukon túlmutató üzenetet hordoznak.

2014. február 13.

Rövid utazás Kunkovács Lászlóval

A Rövid utazás Kunkovács Lászlóval című dokumentumfilmet műsorra tűzik a május 16-17-ei X. Göcsej Filmszemlén Zalaegerszegen.

2014. február 11.

Elhunyt Jancsó Miklós

Életének 93. évében meghalt Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró. "Nem tagadom, a marháskodás az életkorral is jár. Gyerekként az ember azt képzeli, hogy örökké fog élni, és komolyan veszi magát. Amikor már látszik a vége, akkor megkérdezi: mi is ez az egész tulajdonképpen?" – nyilatkozta 2007-ben.

2014. január 31.

2. Uránia Filmnapok

Január 24. és 26. között az Uránia Nemzeti Filmszínház szervezésében másodszor jelentkezik a tavaly nagy sikert aratott Uránia Filmnapok. A program közel ötven vetítéssel, élőzenei műsorokkal, fotókiállítással és szakmai programokkal köszönti a magyar filmet – ezúttal az operatőrök művészete előtt tisztelegve.

2014. január 22.
Első Utolsó