Csukrán Mihály (jelenet a dokumentumfilmből)

Zsigmond Dezső A rákok királya című alkotása nyerte el a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat a Mediawave fesztiválon

A 25. Mediawave fesztiválon Zsigmond Dezső filmrendező két alkotással indult. A legjobb magyar dokumentumfilmnek járó díjat A rákok királya című filmje nyerte el a nemzetközi zsűritől. 
A 2013-ban készült film Zsigmond Dezső Három királyok című trilógiájának első része. Főhőse Csukrán Mihály a szabolcsi Újfehértón él. Vagy harminc éve bokszbajnokságot nyert a Vasas csapatával, de ivott és verekedett, így hamar visszakerült a falujába. Rokkantnyugdíjából tartotta el a tsz-ből kisemmizett szüleit, szegényen éltek, mégis négy Guinness-rekordot állított fel. A maratoni távot például hétszázszor futotta le. Bosszantotta, hogy az újságok valami bolond franciáról cikkeztek, hogy micsoda eredményt ért el, ezért hát ő is megpróbálta. Hátrafelé, gumikötelezve. A falu sihederei először gúnyosan nevetve futottak utána, majd kifogyva a szuszból, halálos komolyan. Egy idő után az odalátogató idegen azt látta, hogy az egész falu hárafelé fut és gumikötelezik. Mihály épített is egy tornatermet a szüleitől örökölt portán. A világ legfurcsább edzőterme ez: a fal drótból, a tető bádoglemezekből. Ki-bejár rajta a szél, de minden délután megtelik. A „ketrecben" fociznak, súlyt emelnek, egy srác súlyos vasrúddal traktorgumit püföl. Misi bácsi szerint ez elsőosztályú vállizomerősítő. Csupa szegény sorsú kamasz, akik ketrecükből Mihály segítségével szeretnének kitörni, hogy visszafordíthassák a visszafelé járó idő óramutatóját.
A rákok királya mellett Zsigmond Dezső Kolompok nyelvén – Gyékénykoporsó című dokumentumfilmje is nagy sikerrel szerepelt a fesztivál nemzetközi versenyporgramjában.
Zsigmond Dezső Balázs Béla- és Magyar Művészetért-díjas filmrendező magyar–népművelés szakon végzett a szombathelyi Tanárképző Főiskolán 1981-ben, majd újságíró iskolán 1983-ban. Első dokumentumfilmjét a Balázs Béla Stúdióban készítette. Filmjeiben a valóság és a fikció keverésének határait kutatja. Leginkább a vidéki életről és a határon túli magyarok világáról forgat. Kétszáz fölött jár filmjeinek száma, és számtalan díjat nyert el, köztük kétszer is megkapta a Közép-Európa legjobb dokumentumfilmje díjat a Csigavár, illetve az Aranykalyiba című alkotásáért.
2015. május 15.  |  zsigmond dezső